I länet finns fler bibliotek som samlar litteratur från och om Norrbotten.

Det finns andra specialbibliotek med inriktning på norra Sverige. Länets folkbibliotek samlar ofta litteratur med lokal anknytning. Upptäck Norrbottens mångfald i de olika biblioteken.

Nordkalottsamlingen vid Luleå universitetsbibliotek innehåller litteratur om regionen. År 1990 mottog biblioteket förre landshövdingen Ragnar Lassinanttis boksamling med inriktning på nordiska förhållanden och Nordkalotten. 

Nordkalottbiblioteket vid Nordkalottens kultur- och forskningscentrum i Övertorneå innehåller en samling av litteratur, arkiv- och släktforskningsmaterial och pressklipp om trakterna norr om den 65:e breddgraden.

Ájttes bibliotek samlar litteratur huvudsakligen inom ämnesområdena samisk etnografi, samiskt liv, fjällens natur och kultur, och liv och natur i Arktis. Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum, finns i Jokkmokk.

Samernas bibliotek tillhör Sametinget och är samlokaliserat med Ájttes bibliotek i Jokkmokk.

Bibblo.se är en samlingsportal för länets 14 kommunala folkbibliotek. Hos de lokala biblioteken finns skön- och facklitteratur från och om det egna närområdet och regionen.