• Knut Lundmark föreläser Okänd
  • Birgitta Lundmark läser brev Matilda Eriksson © Copyright Norrbottens museum

Utställningen "Födelse" är den första delen i Norrbottens museums berättelse om vår historia. Under en gnistrande stjärnhimmel lyfter vi fram berättelser från olika tider och olika platser i Norrbotten, berättelser om människor som på olika sätt varit del av något nytt.

Norrbottniska pionjärer

Skolprogrammet utgår från berättelsen om Knut Lundmark – bondsonen från Älvsbyn som blev astronomen som förändrade världsbilden. En betydande vetenskapsman för astronomins framsteg under 1920- och 30-talen, men som många idag inte känner till.

Vi berättar även om fler norrbottniska pionjärer; till exempel Agda Rössel – världens och Sveriges första kvinnliga FN-ambassadör, och Lina Hjort – lärarinnan som byggde hus i Kiruna och stred för kvinnliga rättigheter.

Dramatisering och samtal

Gruppen får i den inledande dramatiseringen "Käre Knut!" möta professorsfrun Birgitta Lundmark som
berättar om Knut Lundmarks liv, hans astronomiska arbete och deras äktenskap.

Dramatiseringen följs upp av en fördjupad berättelse om Knut Lundmark samt introduktion till övrigt innehåll i "Födelse". Vi avslutar med samtal om hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer och hur man kan vara pionjär i sitt eget liv.

Målgrupp: Årskurs 4 – gymnasiet
Längd: 60 min
Kostnadsfritt för skolor