Havremagasinet, Boden

Havremagasinet är sedan år 2001 ett av länets statliga byggnadsminnen.

Efter krigsslutet 1809, när Sverige förlorade Finland, påbörjades en diskussion kring om centralförsvarsidén var den bästa lösningen. Istället skulle man nu inrikta sig mot ett periferiförsvar, vilket betydde att det var vid landets gränser som försvaret skulle ske. Försvaret behövde också stärkas i Norrland, där de rika naturresurserna tillsammans med järnvägens intåg gett Norrland en större prioritet. Flera olika militära förband och staber ingår i Bodens garnison.

En hundraårig byggnad

Havremagasinet ingår i Intendenturanläggningen vid Bodens garnison som byggdes åren 1907-1914 och är den största som byggts i Sverige. I anläggningen finns fem byggnader avsedda för garnisonens livsmedelshantering; Havre- och hömagasinet, Bageriet, Kvarnen och Viktualiebyggnaden. Arkitekten Erik Josephson ritade byggnaderna och han ritade även all annan bebyggelse inom Boden garnison.

Havremagasinet stod klar 1913 och skulle förse övre förbandens hästar i Övre Norrland med havre. I magasinet fanns 48 sädesbingar som tillsammans kunde förvara 1920 ton säd. Magasinet användes även för förvaring av brödsäd som maldes i intendenturens kvarn. Kring samma tidpunkt byggdes liknande förråd i Karlsborg, Östersund och Hässleholm.

På 1950-talet när motoriseringen av försvaret tog fart upphörde verksamheten med fodersäd för hästar. Livsmedelskommissionen tog sedan över och förvarade brödsäd i byggnaden 1950-1971. 1978 byggdes förrådet om till Kronförråd. Allt maskineri för transport av säd mellan våningarna togs bort, utom på plan 5.

Norrbottens kulturmiljöprogram

I Norrbottens kulturmiljöprogram framgår att en lika komplex och sammanhållen militär miljö med ursprung i det sena 1800-talets fästningsdoktrin, sannolikt inte finns någon annanstans i Sverige.

Här finns byggnader med höga kulturhistoriska värden som ballonghuset, havremagasinet, musikpaviljongen och kommendantbyggnaden. För att inte glömma hangarerna vid Bodträsket och vid Norrbottens Arméflygbataljon.

Försvarsmuseum

I området finns också Försvarsmuseum Boden som är väl värt ett besök.

Konsthall

Havremagasinet är idag en av Sveriges största konsthallar.


Källor/Läs mer

  • Red. Burman, Ann-Christin, "Norrbottens synliga historia – del 2 band 1", Länsstyrelsen Norrbottens län, Luleå, 1998.
  • Thelin. Bertil, Norrbottens museum, Rapport 2011:11, "Havremagasinet", Dnr 254-2008.

Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Boden >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >