Välkommen på en intressant föreläsning av Gunnela Björk, om Kata Dalström (1858–1923). Kata föddes i en förmögen familj, gifte sig tidigt med en äldre man och fick sju barn. När hon vid trettiosex års ålder blev socialdemokrat var det en skandal som lät tala om sig.

Kata Dalström  valdes in i ledningen för det unga socialdemokratiska partiet men det var som agitator hon fann sin rätta plats i tillvaron. Snart var hon en megakändis, en levande legend, efterfrågad, älskad och beundrad som få. Allra helst åkte hon till Norrbotten.

Kata uppskattade både naturen och den radikala arbetarklass som hon mötte där. Men allt var inte politik: hon studerade också österländska religioner, var utövande spiritist och kallade sig buddhist. Det stormade ständigt omkring Kata Dalström vars privatliv var nästan lika turbulent som hennes politiska liv.


GunnelaBok KataGunnela Björk, som har skrivit en kritikerrosad biografi om Kata Dalström, är docent i historia vid Örebro universitet. Hon har tidigare bland annat skrivit Olof Palme och medierna (2006) och Margaret Thatcher. En biografi (2013). Hennes avhandling har titeln Att förhandla sitt medborgarskap. Kvinnor som kollektiva aktörer i Örebro 1900-1950 (1999). Gunnela Björk medverkar regelbundet med artiklar och recensioner i Populär historia och andra tidskrifter.