Denna utställning är en myllrande mångfald av norrbottniska berättelser, samlade under en gnistrande stjärnhimmel. Berättelser om det nya livet och den nya tiden; det som hela tiden föds på nytt.

En av de första berättelserna handlar om Knut Lundmark - bondpojken från Älvsbyn som blev astronomen som förändrade vår världsbild. Men här finns även berättelsen om Sveriges första raketuppskjutning som skedde i Nausta utanför Jokkmokk och som blev startskottet för Esrange. Du kan också ta del av samiska tolkningar av stjärnhimlen, som till stor del tidigare överförts muntligt mellan generationer.

Fler berättelser finns och fler kommer att läggas till utställningen allt eftersom på www.ushnorrbotten.se. Basen är digital och rymmer allt från personliga anekdoter till forskningsrön, samt föremål som adderas allt eftersom.

I temat "Födelse" ingår ett digert program med olika aktiviteter på Norrbottens museum.

Kommande program

22 april kl 14.00
Prova-på-dans
Välkommen till ett dans- och rörelseäventyr i rymdens värld där kroppen är farkosten på upptäcksfärden bland himlakroppar, stjärnor och planeter. Fantasin får styra var vi landar... kanske blir det på månen?! Vi skapar dans och rörelser tillsammans, experimenterar och har roligt, utforskar rörelser i rummet, i tiden, med olika kraft och med olika typer av musik. Workshopen hålls av Tira Blixt, dansinspiratör med lång erfarenhet av dans och rörelse för hälsa, väl­befinnande och kreativitet.

Inga förkunskaper behövs.
Klädsel: Tåliga och rörelsevänliga.
Ålder: Från 10 år (för unga & vuxna).
Tid: Ca 60 min.

25 april kl 17.30
Föreläsning "Landsbygdsliv och friluftsmuseer: en jämförelse mellan norra Europa och Italien"
En berättelse om identitet, värderingar och historia, natur och arkitektur. I motsats till norra Europa har Italien satsat mer på att lyfta konst och arkitektur i sin kulturhistoria. Landsbygden har man däremot varit mindre intresserad av. I föreläsningen tittar vi närmare på vad dessa delar av Europa kan lära sig av varandra för att stärka och hantera sitt kulturarv. Föreläsare är Silvia Colombo.

29 april kl 16.00
Söndagsfilm med Filmpool Nord

Ester Blenda
Filmen om Ester Blenda Nordström är en känslosam berättelse om en banbrytande journalist och författare. Hon var först i Sverige med att wallfraffa och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren. Under sitt spektakulära liv på tidigt 1900-tal reste hon världen över för att skildra det nordligaste Lappland, Sydamerika, USA, Asien och Kamtjatka. Ett liv med ständiga uppbrott men den hemliga kärleken till Carin varade livet ut.
Ester Blenda levde sitt liv utan att kompromissa. Hon var en äventyrslysten och rastlös själ som fick betala ett högt pris för sin självständighet.
En film om kärlek, frihetslängtan, alkoholism och ensamhet.
 89 min, regi Anna Hylander.

13 maj
Kl 12.00 Film: Paris is burning

Den här Sundance-prisbelönta dokumentären ger en intim inblick i 80-talets dragshow-community i Harlem: en värld av hård konkurrens, hårt arbete och överlevnad. 76 min, regi Jennie Livingston.

Kl 14.00 Prova-på-voguing
Voguing är en dansform och en kultur som växte fram i Harlems gay- och transkretsar under 1960-talet. Dansstilen blev ändå kanske mest känd i och med att Madonna släppte singeln Vogue 1990. Dansen bygger på klassiska modeposer där man för händer och armar i räta vinklar i snabba, skarpa rörelser till klubbmusik. Workshopen hålls av Saga Talludde som är vogue-dansare från Luleå.