Bildserien Genius Loci tar betraktaren med på en resa till en mängd platser, urbana och lantliga, bebodda och folktomma, tillgängliga och avskilda över hela världen. I varje verk skapar Savinova ett visuellt arkiv av en plats där bilden ringar in dess kärna och känsla.

Bildserien Genius Loci Norr är dedikerad till norra Norrbotten. Under det senaste året har Savinova besökt Norrbottens städer, byar och landskap. Från Luleå till Tornedalen, från Riksgränsen till Kiruna genom snöiga vyer över Torneträsk. Från Nikkaluokta upp till Kebnekaise och den magiska Tarfala-glaciärdalen. Från Jokkmokk till Kvikkjokk och vidare till Tarradalen, omfamnad av svartvita berg.

Utställningen på Norrbottens museum innehåller både ett arkiv av tidigare arbeten ur Genius Loci men till största del nya verk baserat på materialet som samlats in under resorna i Norrbotten. Varje verk är ett fotografiskt collage av byggnader och landskap. Bilderna rör sig i området mellan dokumentär och fiktion och samlar minnet av platsen och dess själ.


Anastasia Savinova är född 1988 nära Uralbergen i Sovjetunionen. Hon arbetar tvärvetenskapligt och bor sedan 2013 i Sverige. Hennes arbeten omfattar fotografi, collage, teckning, text, video, ljud och performance. Savinova har bakgrund inom arkitektur och har en stor förkärlek att konstruera och bygga. Hon är en ivrig äventyrare, starkt inspirerad av den vilda naturen. Hon skildrar både konstruerade och naturliga miljöer och söker upp karaktäristiska platser. Hennes arbeten har ställts ut både i grupp- och separatuställningar samt på biennaler i Sverige och över hela världen.