NSD har i 100 år berättat norrbottningarnas historia. Nu får 100 norrbottningar berätta sin egen. På Norrbottens museum finns trettio av berättelserna representerade.

Nsd 100Aar Logo

1919 kom det första riktigt numret av Norrländska Socialdemokraten ut. Orden rättvisa, frihet och bröd prydde förstasidan och tidningsköparna fick läsa om nya skatter, en dikt om Norrland och annonserna saluförde bröd, böcker och kostymer.

2019 firar NSD sitt hundrade år. Det är 100 år av berättande som har skildrat det som berört norrbottningarna. Som en del i firandet låter vi de själva få berätta sin egen historia. Under jubileumsåret får 100 norrbottningar berätta om något som berört dem, påverkat dem eller om sina framtidsdrömmar.

Historierna är berättade för NSD:s journalister och i den här utställningen får du möta en del av dem. Alla berättelser finns på nsd.se och publiceras i papperstidningen under 2019.

Men än är inte alla historier berättade. Året är inte slut och alla 100 intervjuer är inte gjorda. Hör av dig om du vill berätta din historia: manniskor@nsd.se.

Hur nyhetsförmedlingen ser ut om hundra år vet vi inte – inte heller hur Norrbotten ser ut då. Men vi vet att det alltid funnits en vilja att veta vad som händer och höra vad andra människor varit med om. Det vill vi som lokaltidning fortsätta vara en del av.

100 människors berättelser sker i samverkan mellan NSD 100, Region Norrbotten och Norrbottens museum.