Tornedalen är temat för denna utställning som har sitt ursprung i området runt Torne älv. Älven både skiljer åt och binder samman Sverige och Finland till ett gemensamt Tornedalen.

– Vi hittar våra uttryck i naturen. Naturen som påverkar befolkningens själar, folktro och kynne, säger Birgitta Linhart och Satu Kalliokuusi.

Båda konstnärerna har en relation till Tornedalen sedan många år. Birgitta Linhart har under uppväxten vistas periodvis i svenska Tornedalen och har i sitt arbete med Land Art jobbat tillsammans med flera av Tornedalens byar, till exempel Teurajärvi och Markusvinsa. Hon arrangerar workshops inom Land Art och har tidigare verkat som producent för Ice Music in Swedish Lapland. Läs mer: www.deltakonst.se och www.icemusic.se.

Satu Kalliokuusi har under många år haft Äkäslompolo i finska Tornedalen som en del av sitt liv. Där arrangerar hon också ett stort årligt återkommande konstevent – konstfestivalen Art Äkäslompolo.

Satu Kalliokuusi är bildkonstnär från Helsingfors i Finland:
– Jag målar med rött vin, kaffe, björkbark, olika slags bläck och naturfärger från växterna. Min konst har ofta psykologiska och filosofiska teman. Till denna utställning har jag studerat folktro från Tornedalen. Jag har träffat tornedalingar som berättat historier ur sina liv och om den mystiska underjorden med andar och okända krafter. Mina målningar inför denna utställning är alla under namnet: "Naturens andar". www.satukalliokuusi.carbonmade.com

Birgitta Linhart skulptör från Luleå:
– Jag arbetar ofta med naturmaterial och så också i denna utställning. Olika årstider erbjuder olika material som stenar, trä och snö. Att använda naturliga material ger en intressant och känslig "partner" i varje skede av arbetet. Jag måste hela tiden ta hänsyn till materialets egna, ofta starka, uttryck. Inför denna utställning har jag bland annat använt mig av trädrötter från svenska och finska Tornedalen.