Utställningen beskriver 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. Men även vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv. Genom historien har romer varit utsatta för diskriminering och förföljelse.

För ökad kunskap om förföljelse och diskrimintering av romer kan företag, föreningar, högstadie- och gymnasieskolor m.fl. boka kostnadsfria workshops i utställningen. Med hjälp av våra pedagoger ges ni till­fälle att diskutera myterna bakom de stereotyper av romer som än i dag lever i vårt samhälle.

Tack för en riktigt bra föreläsning. Det var verkligen gripande och känslosamt att få se och höra er berätta om romer. Jag kommer att rekommendera alla jag känner att besöka denna utställning.

Robert Eriksson, divisionschef, BDX

Vi är romer bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med eller av romer och har tidigare visats på bland annat Göteborgs stadsmuseum. Projektet är ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander.

Bokning av grupper, samt information: viktoria.lestander@norrbotten.se
Vi tar emot bokade grupper tisdagar-fredagar. 

Inbjudan skolor
Inbjudan företag och föreningar

Lärarmaterial

Under ledning av våra pedagoger med kunskap i romsk kultur, språk och traditioner genomför vi workshoppar för årskurs 7-9 och gymnasiet. Nedan finns material som du som lärare kan använda i undervisningen efter workshopen.

Lektionsförslag för undervisning
Inom olika ämnen om den nationella minoriteten romer. Länk till material

Material för undervisning om den nationella minoriteten romer
Se filmer och läs material för att få kunskap och inspiration till din undervisning. Materialet är främst kopplat till kursplanerna för svenska, samhällskunskap och historia för årskurs 7–9, men kan även användas i andra ämnen och åldersgrupper, exempelvis gymnasiet. Materialet är framtaget av olika aktörer och varje aktör ansvarar själv för sitt material. Länk till material 

Vi läser om romer
Ett häfte som innehåller fakta om romers historia, språk och kultur. Romer har bott i Sverige sedan 1500-talet, ändå är romers historia okänd. Ett angeläget häfte för alla som vill veta mer om Europas största minoritet. Länk till material


Utställningen är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia

Forum Logo Small  Logo Gsm