I denna utställning visars fotografier och samiskt hantverk - med rötterna ur den norrbottniska naturen med sina enorma vidder av fjäll, skog och hav. Naturen ger oss mat, material för hantverk och inspiration till skapande.

I Vyer och verk ställer frilansfotograf Per Lundström ut sina bilder av främst natur, friluftsliv och vildmark. Per ägnar största delen av sin fritid åt fotografering och att förmedla Norrbotten och Lapplands natur – som du kan njuta av i denna utställning.

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i färg. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast rörliga. Motiven hittar jag med vidvinkel och när jag exponerar så tar jag hjälp av känsla.

Per Lundström vill få fler att upptäcka friden i de vackra landskapen, spänningen i fisket och i djurriket. Men också om hur ett öde hus och detaljer i is format norrbottningarnas kultur och levnadssätt.

I Vyer och verk visar också fem systrar upp föremål under rubriken Oappážat – från samisk slöjdtradition till nya uttryckssätt. Systrarna från familjen Larsdotter Blind är uppvuxna i en renskötande familj i byn Soppero där det samiska hantverket både varit tradition och försörjning. Systrarna slöjdade redan som barn och nu för de traditionen vidare genom att lära sina barn om duodji. Flera av familjerna har idag konsten, slöjden och hantverket som en del av försörjningen – på samma sätt som när de själva växte upp i hembyn Soppero.

Verken spänner från traditionell doudji till modernare design – både i form och materialval. Systrarna Solveig Labba, Monica Blind Påve, Maria Nutti, Ann-Margit Larsdotter och Christina Wasara Hammare visar upp allt från mössor, bronsskulpturer och smycken, till skinnväskor, gardiner och mycket mer.