Focushuset, Malmberget

Höghuset, som kallas Focushuset, reser sig ovan all annan bebyggelse i Malmberget och syns långväga från alla håll.

Focushuset stod färdigt 1962 efter två års byggande under stark tidspress. Byggnaden med alla sina lägenheter skulle möta den höga bostadsbristen i Malmberget. Samhället hade sedan slutet av 1800-talet, när gruvbrytningen övergick från säsongsbrytning till åretruntbrytning, kraftigt expanderat med stor bostadsbrist som följd.

Männen har dominerat inflyttningen i uppåtkurvorna och kvinnorna i utplaningsfasen. Höghusen som byggdes runt om i Sverige kan ses som en manifestation av efterkrigstidens framtidsoptimism och tilltro på nya material och metoder. Den svenska jämställda välfärden skulle byggas.

Kvarteret Entitan 8 som Focushuset är en del av, utgör en del av centrumbebyggelsen med flera bostadshus som ansluter till samma arkitektur. Här finns en Missionskyrka samt en före detta fritidsgård i suterräng, på inner­gården finns plats för lek och en parkering. Under gården finns ett garage.

Byggnadsbeskrivning

Focushuset är ett bra exempel på den arkitektur som rådde vid den här tiden. Det är uppfört av platsgjuten betong, 13 våningar högt som en del av en centrumanläggning i anslutning till ett lamellhus med samma arkitektur. Butiker och restauranger ligger i markplan, källare med skyddsrum och förråd, samt smålägenheter i övriga våningar.

Markplanets stora skyltfönster och glasbetongparti gör att byggnaden tycks sväva. Det förstärks genom pelarparet som står under en del av huskroppen. Våningarna ovanför är putsade med spritputs i två kulörer, grått och beige. Liggande bruna bräder under fönster och i balkongräcken. Fönstren är stora och placeringen bestäms av planlösningen.

Korridorerna har tidstypiska slipade terrazzogolv med gråpigmenterad betong med svart och vit ballast. Även de standardiserade lägenhetsdörrarna är tidstypiska med sin faner. Brevinkasten med filtbelagd botten – dock saknas bokstäverna allt som oftast. Mitt på dörren finns den runda ringklockan med svart bakelitknopp.

Kulturhistoriska och arkitektoniska kvaliteér

Malmberget som samhälle värderas högt av Riksantikvarieämbetet och ingår i ett riksintresse för kulturmiljövård. Samhället har karaktäristisk och tidstypisk bebyggelse som väl speglar konjunkturförändringar och social skiktning från 1800-talets slut. Här utgör Focushuset en del av helheten, som visar på den bostadsbrist som rådde vid uppförandet och som följt med sedan samhället tillkom.

Även om de arkitektoniska värdena kan tyckas väl fördolda, så finns de där i spelet mellan förskjutningar av byggnadskroppar, höjder, linjer och kulörer. Byggnaderna är representativa för sin tid vad gäller både utformning, teknik och material och visar på ideal i arkitektur, kulör och planlösning. De är i stort sett oförändrade både in- och utvändigt. Byggnaderna har ritats av arkitekten Jan Thurfjell som också ritat resten av kvarteret. Hans arkitektkontor stod för innovation.

Focushusets värde som symbol är tveeggat. Bygganden påminner om välfärden, framgången, framtidstron och optimismen över malmen – nya material och tekniker som Malmbergsborna också identifierat sig med. Focushuset tillsammans med Focuslängan (idag med flera tomma lokaler och eftersatt underhåll) är också en negativ symbol för gropens utbredning, utflyttningen och nedmonteringen av samhället.

Framtiden

Stora delar av Malmberget är byggt på malmkropparna. LKAB har påbörjat brytningen under själva samhället, med nattliga sprängningar som orsakar seismologisk aktivitet både dag- och nattetid som följd. Samhället står inför en accelererade förändring vad gäller samhällsstrukturen med utflyttning, utökande av rasriskområdet, omledning av vägar, fler och större sättningar, närmre sprängningar.

Osäkerheten hos de boende är stor och beskeden från LKAB är få och knapphändiga. Just Focushuset verkar inte ligga på någon malmkropp och dess hot utgörs mest av eftersatt underhåll som en följd av utflyttning och seismologisk aktivitet.


Läs mer

  • Svensson, Rebecka, "Focushuset, Malmberget". Dokumentation av Modern arkitektur i Norrbotten, 2010. Norrbottens museum, dnr 39-2010, rapportnummer 2010:20.
  • Björk, Cecilia, 1952-. "Så byggdes husen 1880-1980: arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 100 år", Cecilia Björk, Per Kallstenius, Laila Reppen. - 1983. - ISBN: 91-540-4015-9 (inb)
  • Rudberg, Eva, 1944-. "Folkhemmets byggande: under mellan- och efterkrigstiden", Eva Rudberg. - 1992. - ISBN: 91-7156-097-1 (inb)
  • "Malmberget: strukturella förändringar och kulturarvsprocesser: en fallstudie", Birgitta Svensson och Ola Wetterberg (red.). - 2008 - 1. [uppl.]. - ISBN: 978-91-7209-516-8
  • Focushuset, Malmberget (pdf 1794 kB)

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Gällivare >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >