Öppettider

Open hours

Norrbottens museum, Luleå centrum. Norrbottens museum, Björkskatan (Arkivcentrum with research and library // Image archive and Collections).

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern är en samlingsplats för aktiviteter och evenemang. Här erbjuds möjligheter att upptäcka och uppleva kulturarv och kulturmiljöer runt om i Norrbotten.

Arvet på andra sidan Alån

Arvet på andra sidan Alån

Den här berättelsen handlar om något annat än det svenska lantbruket än alla de som andas kris – nedlagda jordbruk, bristande lönsamhet och lynnig jordbrukspolitik. Jennie Pettersson har gjort en fotodokumentation av Åsa Wallin - fjärde generationens fårproducent i byn Ale tre mil från Luleå i Norrbotten.

Mina hundar

Mina hundar

Djur är en stor del av 14-åriga Tuva-Li Svärds liv, och för några år sedan fick hon en kamera och började dokumentera. I utställningen "Mina hundar" visar hon ett urval av de bilder hon tagit under sommaren och hösten 2019.

Bara vara

Bara vara

Periodens unga utställare är Saga Talludde. I utställningen visas ett urval bilder som hon målat under de senaste tre åren – en period då hon på nytt förälskade sig i konsten. Vernissage 18 december klockan 18.00.

Spelar roll

Spelar roll

Utställningen "Spelar roll" handlar om åskådarrollen och civilkurage. Om att inte säga ifrån. Om att gripa in. Om vilka faktorer som ligger till grund för vårt agerande.

Play

Play

Genom att vända på invanda begrepp utmanar Maja Gunn oss att fundera över vår relation till kropp och kläder. Utställningen visar textila verk som skapar kropp samt verk som är, eller varit del av, performance och performativitet.

Koppar & fat

Koppar & fat

Ett urval kaffekoppar och fat ur Barbro Mattssons donerade samling. Välkommen att ta del av ett stycke designhistoria och kulturarv.

Skymningskonsert med Anders Teglund

Skymningskonsert med Anders Teglund

Välkommen till en speciell konsertupplevelse i museicaféet, där vi till tonerna av Anders Teglunds pianomusik följer solens nedgång – från det rosa dagsljuset vid lunch till becksvart mörker. 28/12, 13.00.

Mjukslöjdskafé

Mjukslöjdskafé

Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Bärtider

Bärtider

Dokumentärfotografi av Johannes Samuelsson, med utgångspunkt i en bärplockarstrejk som utspelade sig i Umeå hösten 2013. Vernissage 15 januari 2020, 18.00.

Arkivcafé: Filmen om Karlsvik

Arkivcafé: Filmen om Karlsvik

Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med filmvisning och föreläsning av Kerstin Wixe. Torsdag 16 januari kl 14-15.

Linoljeseminarium

Linoljeseminarium

Yrkesmålare, färghandlare eller bara nyfiken på linoljefärgens möjligheter? Vill du jobba hållbarare och med naturliga råvaror? Välkommen på linoljeseminarium 23 januari på Gamla skolan i Gammelstad.

Magnus Björkbom

Magnus Björkbom

Magnus Björkboms konst blandar världen nu och då med fiktion för att illustrera idéer och koncept runt vitt skilda ämnen. Generellt med flera löpande trådar för betraktaren att plocka upp. Vernissage 29 januari, 18.00.

Under samma himmel - Födelse

Under the same sky - Birth

Birth is thriving diversity of stories about Norrbotten, stories of new lives and new times; stories which continuously are reborn.

Arkivcafé: Arbete för livet

Arkivcafé: Arbete för livet

Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Annika Forssén om "Arbete för livet - Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal". Torsdag 13 februari, kl 14-15.

Arkivcafé: Kvinnors rösträttskamp

Arkivcafé: Kvinnors rösträttskamp

Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Josefin Rönnbäck om kvinnors kamp för rösträtt. Torsdag 27 februari kl 14-15.

Arkivcafé: Arkeologi i Norrbotten

Arkivcafé: Arkeologi i Norrbotten

Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Nils Harnesk om "Kommunikation och handel under yngre järnålder". Torsdag 26 mars, kl 14-15.

Sök i samlingarna

Sök i samlingarna

En stor del av museets samlingar har registrerats digitalt, och komplettering sker kontinuerligt. Du kan själv gå in i databasen och söka bland bilder från bildarkivet och föremål från samlingarna.

Kulturmiljöblogg

Kulturmiljöblogg

Läs om sånt som är aktuellt inom kulturmiljö, men också om andra aktuella projekt på Norrbottens museum.

Böcker

Böcker

Försäljning av böcker med anknytning till Norrbotten och dess kulturhistoria. Museet har en egen årsbok för Norrbotten som ges ut tillsammans med Norrbottens Hembygdförbund.

Arkitekturfotografi

Arkitekturfotografi

Här kan du ta del av panoramafotografier inifrån två intressanta byggnader i Norrbotten; Kiruna kyrka och Haparanda kyrka.