Öppettider

Open hours

Norrbottens museum, Luleå centrum. Norrbottens museum, Björkskatan (Arkivcentrum with research and library // Image archive and Collections).

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern är en samlingsplats för aktiviteter och evenemang. Här erbjuds möjligheter att upptäcka och uppleva kulturarv och kulturmiljöer runt om i Norrbotten.

Spelar roll

Spelar roll

Utställningen "Spelar roll" handlar om åskådarrollen och civilkurage. Om att inte säga ifrån. Om att gripa in. Om vilka faktorer som ligger till grund för vårt agerande.

Play

Play

Genom att vända på invanda begrepp utmanar Maja Gunn oss att fundera över vår relation till kropp och kläder. Utställningen visar textila verk som skapar kropp samt verk som är, eller varit del av, performance och performativitet.

Norr i färg

Norr i färg

ART360° är en grupp Luleåkonstnärer som arbetar med olika material och personliga uttryck. Deras utställning "Norr i färg" visas på Norrbottens museum 9/10-3/11.

Höstlov och Barnens onsdag

Höstlov och Barnens onsdag

Höstlovet närmar sig. Kolla in programmet − vi har massor med roliga aktiviteter på museet under höstlovet och på Barnens onsdag, 30 oktober.

Grönt är skönt

Grönt är skönt

Grönt är skönt, är en utställning som visar målade alster av Kerstin Nyman med stämningsfulla motiv från naturen. Vernissage 6 november 18.00.

Arkivens dag

Arkivens dag

Välkommen till Arkivens dag 10 november på Arkivcentrum Norrbotten. Årets tema är "Glömt och gömt". Visningar av arkiv, samlingar, bokloppis och utställningar.

Workshop i acrylmåleri

Workshop i acrylmåleri

Välkommen till en workshop med fokus på acrylmåleri med konstnär Kerstin Nyman. 13 november kl 18-19.30. Ingen föranmälan, max 8 deltagare.

Arvet på andra sidan Alån

Arvet på andra sidan Alån

Den här berättelsen handlar om något annat än det svenska lantbruket än alla de som andas kris – nedlagda jordbruk, bristande lönsamhet och lynnig jordbrukspolitik. Jennie Pettersson har gjort en fotodokumentation av Åsa Wallin - fjärde generationens fårproducent i byn Ale tre mil från Luleå i Norrbotten. Vernissage 30 november kl 12.00.

Mjukslöjdskafé

Mjukslöjdskafé

Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Under samma himmel - Födelse

Under the same sky - Birth

Birth is thriving diversity of stories about Norrbotten, stories of new lives and new times; stories which continuously are reborn.

Skymningskonsert med Anders Teglund

Skymningskonsert med Anders Teglund

Välkommen till en speciell konsertupplevelse i museicaféet, där vi till tonerna av Anders Teglunds pianomusik följer solens nedgång – från det rosa dagsljuset vid lunch till becksvart mörker. 28/12, 13.00.

Sök i samlingarna

Sök i samlingarna

En stor del av museets samlingar har registrerats digitalt, och komplettering sker kontinuerligt. Du kan själv gå in i databasen och söka bland bilder från bildarkivet och föremål från samlingarna.

Kulturmiljöblogg

Kulturmiljöblogg

Läs om sånt som är aktuellt inom kulturmiljö, men också om andra aktuella projekt på Norrbottens museum.

Böcker

Böcker

Försäljning av böcker med anknytning till Norrbotten och dess kulturhistoria. Museet har en egen årsbok för Norrbotten som ges ut tillsammans med Norrbottens Hembygdförbund.

Arkitekturfotografi

Arkitekturfotografi

Här kan du ta del av panoramafotografier inifrån två intressanta byggnader i Norrbotten; Kiruna kyrka och Haparanda kyrka.