Öppettider

Öppettider

Norrbottens museum, Luleå centrum. Norrbottens museum, Björkskatan (Arkivcentrum med forskarsal och bibliotek // Bildarkiv och samlingar).

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern

Kulturarvskalendern är en samlingsplats för aktiviteter och evenemang. Här erbjuds möjligheter att upptäcka och uppleva kulturarv och kulturmiljöer runt om i Norrbotten.

What's happening

What's happening

Lotta Engströms utställning har fokus på miljöfrågor, förgänglighet, människans roll i klimatfrågan och är materiellt ifrågasättande. Vernissage 31 augusti klockan 13.00. På vernissagen blir det även livemusik med kören Rafset.

Max värld

Max värld

Max Ekersund är 11 år, tecknare och gamer från Luleå. Under sommaren 2019 ställer han ut sina teckningar på Norrbottens museum.

Mjukslöjdskafé

Mjukslöjdskafé

Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Under samma himmel - Födelse

Under samma himmel - Födelse

Födelse är en myllrande mångfald av norrbottniska berättelser – om det nya livet och den nya tiden. Det som hela tiden föds på nytt.

Arkeologidagen - högarna på Selholmen

Arkeologidagen - högarna på Selholmen

Norrbottens museum får ofta värdefulla och spännande tips om forn- och kulturlämningar runt om i Norrbotten. Ett sådant är de eventuella gravhögarna på Selholmen i Älvsbyn. Välkommen på arkeologidagen i Älvsbyn 25 augusti kl 10-15.

Arkeologidagen - experimentell järnframställning i Vivungi

Arkeologidagen - experimentell järnframställning i Vivungi

2017 genomfördes en arkeologisk forsknings­undersökning av en förhistorisk boplats utanför Vivungi. Två järnframställningsugnar påträffades och analyser visade att man fram­ställt stål i Vivungi för drygt 2000 år sedan. Under Arkeologidagen 25/8 ska Norrbotten museum genom­föra ett arkeologiskt försök att framställa järn i Vivungi, kl 8-ca 17.

Program onsdagar

Program onsdagar

Onsdagkvällarna på museet präglas av en blandning av visningar, föreläsningar, workshops med mera. Mellan 27/6-13/8 har museet onsdagsöppet 10-16.

Sök i samlingarna

Sök i samlingarna

Samlingar, bilder och föremål registreras digitalt i vår databas Carlotta. Sök utifrån bland annat ort, namn, material och fotograf. Extern länk: http://samlingar.norrbottensmuseum.se

Kulturmiljöblogg

Kulturmiljöblogg

Läs om sånt som är aktuellt inom kulturmiljö, men också om andra aktuella projekt på Norrbottens museum.

Böcker

Böcker

Försäljning av böcker med anknytning till Norrbotten och dess kulturhistoria. Museet har en egen årsbok för Norrbotten som ges ut tillsammans med Norrbottens Hembygdförbund.