• Besökare i arkivet Kjell Öberg © Norrbottens museum

  Besökare i arkivet

 • Arkivhandlingar. Kjell Öberg © Norrbottens museum

  Arkivhandlingar.

 • Bygdespelen Nilivaara. Ákos Mester © Norrbottens museum

  Bygdespelen Nilivaara.

 • Arkivhandlingar. Kjell Öberg © Norrbottens museum

  Arkivhandlingar.

 • Norrländska Socialdemokraten NSD 1919, tidningsuppslag. Ákos Mester © Norrbottens museum

  Norrländska Socialdemokraten NSD 1919, tidningsuppslag.

 • Nordpolen Weckoblad. Ákos Mester © Norrbottens museum

  Nordpolen Weckoblad.

 • Norrbottens Kuriren tidningsuppslag. Ákos Mester © Norrbottens museum

  Norrbottens Kuriren tidningsuppslag.

Arkivcentrum Norrbotten välkomnar besökare som är intresserade av länet och vill fördjupa sig i arkiv och litteratur. 

Öppet för alla

Arkivcentrum är öppet för alla intresserade. Vi hjälper besökare att ta fram önskat material. Därefter kan man sitta i forskarsalen och studera arkivhandlingar, bläddra i tidningslägg, ta del av temautställningar, lyssna på folkmusik och intervjuer från Norrbotten, botanisera i biblioteket, läsa böcker och tidskrifter.

Ordinarie öppettider: Tisdag-torsdag 09.00-15.00. Övrig tid efter överenskommelse.
Telefon: 0920-24 35 80 - Ring gärna före besöket
Adress:
Höstvägen 7, Luleå
E-post:
arkivcentrum@norrbotten.se

Vill du ta del av bildstöd inför ett besök -klicka här.

 

Arkivcentrum

Norrbottens museums arkiv och bibliotek tillsammans med Norrbottens Föreningsarkiv erbjuder tillgång till arkivdokument och publikationer om länets historia och kulturarv. Om du vill fördjupa dig i våra verksamheter så finns det mer att läsa i menyn till vänster.

Arkiven innehåller unikt material från hela Norrbotten. Det äldsta dokumentet är från 1500-talet, men de flesta är från mitten av 1800-talet och framåt. De berättar om flera generationers aktiviteter inom olika områden. Du kan söka i vår förteckning och våra arkiv via vår databas Visual Arkiv.

Utöver ordinarie öppettider tar vi emot besökare efter överenskommelse, enskilt eller i grupp, för exempelvis enskild forskning eller arkivvisning för grupp.

Under våren 2020 har vi Arkivcafé vid åtta tillfällen med olika spännande föredrag. Här finns en PDF med innehåll i arkivcaféerna. Årets största arrangemang är Arkivens dag, andra lördagen i november.

Arkivcentrum tar emot, förvarar, vårdar och tillgängliggör arkivhandlingar, dokument och litteratur. Personalen svarar även på frågor om arkiv och vård av arkivhandlingar.

Läs om tillgänglig forskarservice. 

Följ Arkivcentrums facebooksida för uppdateringar om arrangemang och intressanta inlägg om Norrbottens historia och samtid.

Regionarkivet

Även Region Norrbottens arkiv finns vid Arkivcentrum. För tillgång till handlingar, kontakta Regionarkivet, regionarkivet@norrbotten.se, telefon 0920-719 93 (helgfri måndag-fredag kl 8.30-12.00).