Glöggflaskor

Seden att dricka glögg blev en svensk jultradition i slutet av 1800-talet, men att dricka kryddat vin har anor sedan lång tid tillbaka.

Alltsedan medeltiden, då vin började importeras till Sverige, har man uppskattat att dricka vinet varmt och kryddigt. Kryddorna ansågs ha hälsobringande egenskaper. I svensk medicinsk litteratur från 1500- och 1600-talen omnämns kryddvin under namnet hypokras eller ipokras efter läkekonstens fader, greken Hippokrates, som brukade blanda kanel och honung i vin till medicin.

Kryddat vin

Bruket att dricka kryddat vin förekom både i romarriket och i antikens Grekland. Kryddorna var även ett effektivt sätt att kamouflera dålig smak. Vintunnorna transporterades lång väg från kontinenten och när de väl nådde fram till Sverige var vinet inte alltid så välsmakande.

Det finns flera föregångare till glöggen. Gustav Vasa tyckte om en dryck vid namn claret som var en blandning av rhenvin, socker, honung och olika kryddor. Kung Erik XIV:s favoritdryck var något som kallades för lutendrank, som förutom vin och kryddor, även innehöll mjölk. Andra namn på kryddiga alkholhaltiga drycker är brûlot, bischoff, kardinal och navarino.

Uttrycket ”glödgat” vin dyker upp första gången i början av 1600-talet och i mitten av 1800-talet börjar man använda det förenklade ordet glögg. Namnet kommer av tillredningsmetoden. Vin kokades upp med kryddor och socker och sedan antändes blandningen. Glögg kunde även göras av starksprit eller av en blandning av sprit och vin som hälldes över en sockertopp, placerad på ett galler ovanpå en gryta med kryddor i. Den i sprit indränkta sockertoppen antändes och det smälta sockret fick droppa ner i grytan.

Glögg som jultradition

Under 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition i allt vidare kretsar. Utbudet av glögg var stort och många vinhandlare gjorde sin egen blandning. Etiketterna på buteljerna var fantasifullt utformade och ofta med tomtar som tillverkar eller dricker glögg. Idag dricker vi i Sverige omkring fem miljoner liter glögg per år. Inom dagens glöggtillverkning används fortfarande recept från slutet av 1800-talet.

Bilden ovan visar två äldre glöggflaskor (Nbm11981 och Nbm 17004) ur museets samlingar. En av flaskorna har innehållit glögg tillverkad i Umeå. Den andra flaskan har innehållit glögg tillverkad av en av de mest kända vinhandelsfirmorna, J:D Grönstedt & Co. I deras vinglögg ingick olika sorters viner blandat med sockerlag, russin, sötmandel, kanel, kardemumma, nejlikor och ibland även vanilj. Glöggen tillverkades i firmans lagerkällare i Gamla stan i Stockholm.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2010)


Läs mer:

  • Swahn, Jan-Öjvind, Stora Julboken, Ordalaget, 2006.

Fler berättelser ur samlingarna  >