Supporterflagga från IFK Luleå

En suporterflagga från IFK Luleå samlades in till länsmuseet 1970, samma år som klubben kvalade in i fotbollsallsvenskan.

I Norrbottens museums föremålssamling finns sportsouvenirer som halsdukar, kepsar, dekaler och flaggor från olika idrottsklubbar i Norrbotten. En flagga från en av länets tidiga idrottsklubbar, IFK Luleå, förvärvades till museet 1970, samma år som klubben kvalade in i fotbollsallsvenskan.

Flaggan (Nbm 11452) är blå och vit, färgerna som de flesta klubbarna inom IFK använder. Färgerna sägs stå för oskuld och trohet. På flaggan syns föreningens emblem med symbolen den fyruddiga stjärnan som står för ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap.

IFK Luleå i Allsvenskan

Den 24 oktober 1970 sitter tillresta IFK Luleåsupporters på Råsundas läktare. De hejar och viftar med blåvita flaggor. IFK vinner mot Sandviken och blir därmed klara för Allsvenskan. Glädjen är stor bland spelare och supporters! Ett halvår senare, söndagen den 12 april 1971, är det premiärmatch i Allsvenskan och IFK Luleå möter anrika fotbollsklubben Örgryte på Nya Ullevi i Göteborg. Det blev en smått historisk dag i fotbollssverige. Matchen slutade 3-2 till IFK Luleås fördel och sensationen var ett faktum.

Efter match mot Hammarby i den tredje omgången var IFK Luleå i delad serieledning. Matchen mot Hammarby spelades på Söderstadion i full snöstorm. IFK vann med 2-0. Det fanns de som ansåg att det var snöstormen som gynnat det vinnande laget och bidrog till segern. I den fjärde omgången förlorade IFK på hemmaplan mot AIK och efter det hamnade laget längre och längre ner i serien.

Matcherna på hemmaplan drog storpublik. Folk kom långväga ifrån för att få se IFK Luleå spela allsvensk fotboll på Skogsvallen i Luleå. Alla spelare utom en var norrbottningar. Många kände säkert gemenskap med spelarna som kom från hela länet. Publikstödet minskade emellertid när det gick sämre för laget och under avslutningsmatchen mot Hammarby den 24 oktober gapade läktarna på Skogsvallen tomma. Det var bara omkring 1200 personer som såg IFK förlora med 0-4, till skillnad mot säsongens tidiga matcher med publiksiffror på 9000 till 11000 personer.

IFK Luleå är med fyra allsvenska kval bakom sig och en säsong i Allsvenskan ett av de mer framgångsrika fotbollslagen i Norrland. Året i Allsvenskan var föreningens mest glansfulla. Tränaren Lennart Wiklund hade komponerat ett lag som visade sig hålla mot de bästa i landet. Tyvärr räckte det inte ända fram.

Föreningen bildades 1895

IFK Luleå bildades redan 1895, som en av de första IFK-föreningarna i landet. Det var i tidskriften Kamraten som uppmaningen att starta lokala idrottsföreningar utfärdades till Sveriges ungdomar och i samband med detta bildades Idrottsföreningen Kamraterna (IFK). Runt om i landet uppstod underklubbar. Föreningen i Luleå dog ut, men väcktes till liv igen den 20 september 1900.

Det är med fotbollen som IFK Luleå har nått sina största framgångar och det är också den enda idrottsgren som levt vidare. Klubben har under årens lopp även rymt grenar som hockey, bandy, skidåkning, boxning, simning och basket. Under 1950- och 60-talen var IFK Luleå framgångsrika på friidrottsbanorna.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2009)


Läs mer:

  • Wiklund, Torsten, En hundraårig idrottshistoria: IFK Luleå 1900, 2000.

Fler berättelser ur samlingarna  >