Utställningar

Hallå Hemslöjd

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Ett stort urval slöjdprodukter ur Norrbottens läns Hemslöjdsförenings samling, som donerats till Norrbottens museum.

Spelar roll

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Utställningen "Spelar roll" handlar om åskådarrollen och civilkurage. Om att inte säga ifrån. Om att gripa in. Om vilka faktorer som ligger till grund för vårt agerande.

Norr i färg

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
ART360° är en grupp Luleåkonstnärer som arbetar med olika material och personliga uttryck. Deras utställning "Norr i färg" visas på Norrbottens museum 9/10-3/11.

Play

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Genom att vända på invanda begrepp utmanar Maja Gunn oss att fundera över vår relation till kropp och kläder. Utställningen visar textila verk som skapar kropp samt verk som är, eller varit del av, performance och performativitet.

Människor i Norrbotten

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
I 100 år har NSD berättat norrbottningarnas historia. Nu får hundra norrbottningar berätta sin egen. På utställningen i Norrbottens museum kommer trettio av dessa berättelser och bilder finnas representerade. Vernissage 16 oktober klockan 15.00 och 18.00.

Grönt är skönt

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Grönt är skönt, är en utställning som visar målade alster av Kerstin Nyman med stämningsfulla motiv från naturen. Vernissage 6 november 18.00.

Arvet på andra sidan Alån

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Den här berättelsen handlar om något annat än det svenska lantbruket än alla de som andas kris – nedlagda jordbruk, bristande lönsamhet och lynnig jordbrukspolitik. Jennie Pettersson har gjort en fotodokumentation av Åsa Wallin - fjärde generationens fårproducent i byn Ale tre mil från Luleå i Norrbotten. Vernissage 30 november kl 12.00.

Under samma himmel - Födelse

www.ushnorrbotten.se
Födelse är en myllrande mångfald av norrbottniska berättelser – om det nya livet och den nya tiden. Det som hela tiden föds på nytt.
Program

Utforska hemslöjden – visning i arkiv och samlingar

• Norrbottens museum, Björkskatan
Välkommen på visning i våra arkiv och samlingar torsdag 24 oktober kl 18-20. Fokus är hemslöjden i Norrbotten. Begränsat antal platser, anmäl dig på 0920-24 35 80.

Föreläsning: Samisk båtkonst och handelssjöfart

• Arkivcentrum
Välkommen till Norrbottens museum på Björkskatan, på föreläsning med Gunilla Larsson om samisk båtkonst och handelsresor, utifrån historiska arkeologiska källor. Den 24 oktober kl 14.00.

Arkivens dag

• Arkivcentrum
Välkommen till Arkivens dag 10 november på Arkivcentrum Norrbotten. Årets tema är "Glömt och gömt". Visningar av arkiv, samlingar, bokloppis och utställningar.

Workshop i acrylmåleri

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Välkommen till en workshop med fokus på acrylmåleri med konstnär Kerstin Nyman. 13 november kl 18-19.30. Ingen föranmälan, max 8 deltagare.

Föreläsning: Kvinnorna i Norrbotten på fröken Frimans tid

• Arkivcentrum
Välkommen till Norrbottens museum Björkskatan, där arkivarie Karin Tjernström berättar om modiga, envisa och driftiga kvinnor på fröken Frimans tid. Den 28 november kl 14.00.

Föreläsning: Den stora gruvstrejkens visuella minne

• Arkivcentrum
Välkommen till Norrbottens museum, Björkskatan på en föreläsning av Silvia Colombo om "Den stora gruvstrejkens visuella minne". Den 5 december kl 14.00.

Skymningskonsert med Anders Teglund

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Välkommen till en speciell konsertupplevelse i museicaféet, där vi till tonerna av Anders Teglunds pianomusik följer solens nedgång – från det rosa dagsljuset vid lunch till becksvart mörker. 28/12, 13.00.

Mjukslöjdskafé

Norrbottens museum, Luleå centrum
Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Program onsdagar

Norrbottens museum, Luleå centrum
Onsdagkvällarna på museet präglas av en blandning av visningar, föreläsningar, workshops med mera.

Utställare - anmälan till julmarknad

Norrbottens museum, Luleå centrum
Vill du sälja hantverk på Norrbottens museums julmarknad 30 november–1 december? Då är det är dags att anmäla sig!
För barn

Höstlov och Barnens onsdag

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Höstlovet närmar sig. Kolla in programmet − vi har massor med roliga aktiviteter på museet under höstlovet och på Barnens onsdag, 30 oktober.

Förr i tiden

Norrbottens museum Centrum
Lekmiljö för alla leksugna barn och vuxna.

Kan själv! - Kulturhistoriska möten

Kulturhistorisk utställning för barn 0-2 år. Element från tornedalsk, samisk, romsk och svensk kultur möter varandra på ett lekfullt sätt. Nerplockad för renovering - öppnas igen i början av 2020.
Filmer (Youtube)

Björnfesten

En animerad film som beskriver Ossian Elgströms tavla Björnfesten. En berättelse om samernas rituella björnjakt på 1600- 1700-talen. Nordsamisk, meänkieli, engelsk, tysk och svensk version.

Haparanda Sandskär

En film om Haparanda Sandskär - en av de mer kända öarna i Norrbottens skärgård. Den särpräglade naturen och det rika fågellivet gav ön dess status som nationalpark 1994.

Mannen från Fredrikafors - en levnadskonstnär

Henning tuktar träd, samlar in kvistar från skogen och tillverkar tändved till vedspisar.