Utställningar

Vi är romer − möt människorna bakom myten

-
Utställningen berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp.

-

Hallå hemslöjd

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
En utställning som visar ett stort urval slöjdprodukter ur Norrbottens läns Hemslöjdsförenings samling, donerad till Norrbottens museum. Vernissage 22 maj kl 16.00.

Folkhögskolornas Vårsalong

-
Jurybedömd konstutställning av elever från Konstskolan Sunderby Folkhögskola och Sverigefinska folkhögskolan, Haparanda. Visas 5-23/6.

Under samma himmel - Födelse

Födelse är en myllrande mångfald av norrbottniska berättelser – om det nya livet och den nya tiden. Det som hela tiden föds på nytt.
Program

Demokratin 100 år - och vägen till rösträtt

• Vetenskapens hus
Välkommen till en lunchföreläsning där vi med avstamp i historien firar viktiga demokratiska genombrott. För 100 år sedan riksdagen tog beslut som innebar att kvinnor för första gången fick rösträtt i Sverige. 29 maj kl 12-13 på Vetenskapens hus i Luleå.

Folkdräktsmarknad

• Hägnan, Gammelstads Kyrkstad
Folkdräktsmarknaden är en möjlighet för dig som vill köpa, byta, sälja eller förändra din dräkt. Det gäller dräkter av alla slag − nytt eller slitet, för stort eller urvuxet, från när och fjärran. 15 juni på Hägnan!

Mjukslöjdskafé

Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Program onsdagar

Onsdagkvällarna på museet präglas av en blandning av visningar, föreläsningar, workshops med mera. Se aktuellt program här.
För barn

Förr i tiden

Norrbottens museum Centrum
Lekmiljö för alla leksugna barn och vuxna.

Kan själv! - Kulturhistoriska möten

Kulturhistorisk utställning för barn 0-2 år. Element från tornedalsk, samisk, romsk och svensk kultur möter varandra på ett lekfullt sätt.