Utställningar

Under samma himmel - Födelse

• www.ushnorrbotten.se
Födelse är en myllrande mångfald av norrbottniska berättelser – om det nya livet och den nya tiden. Det som hela tiden föds på nytt.

Spelar roll

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Utställningen "Spelar roll" handlar om åskådarrollen och civilkurage. Om att inte säga ifrån. Om att gripa in. Om vilka faktorer som ligger till grund för vårt agerande.

Play

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Genom att vända på invanda begrepp utmanar Maja Gunn oss att fundera över vår relation till kropp och kläder. Utställningen visar textila verk som skapar kropp samt verk som är, eller varit del av, performance och performativitet.

Koppar & fat

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Ett urval kaffekoppar och fat ur Barbro Mattssons donerade samling. Välkommen att ta del av ett stycke designhistoria och kulturarv.

Mina hundar

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Djur är en stor del av 14-åriga Tuva-Li Svärds liv, och för några år sedan fick hon en kamera och började dokumentera. I utställningen "Mina hundar" visar hon ett urval av de bilder hon tagit under sommaren och hösten 2019.

Arkeologi i Norrbotten

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Under de senaste decennierna har arkeologiska upptäckter drastiskt förändrat bilden av länets förhistoria och historia. I "Arkeologi i Norrbotten" bjuder vi på den allra senaste forskningen, visar föremål från utgrävningar i länet och ur museets samlingar. Och mycket, mycket mer!

Arvet på andra sidan Alån

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Den här berättelsen handlar om något annat än det svenska lantbruket än alla de som andas kris – nedlagda jordbruk, bristande lönsamhet och lynnig jordbrukspolitik. Jennie Pettersson har gjort en fotodokumentation av Åsa Wallin - fjärde generationens fårproducent i byn Ale tre mil från Luleå i Norrbotten.

Under samma himmel - Mark

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Utställningen Mark välkomnar till lek och lärande för en lite yngre målgrupp. Prova på att timra, skörda och sälja egna grönsaker, åka på semester vid Stora Sjöfallet och massor av annat roligt med koppling till marken. Öppnar 14 december kl 13.00.

Bara vara

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Periodens unga utställare är Saga Talludde. I utställningen visas ett urval bilder som hon målat under de senaste tre åren – en period då hon på nytt förälskade sig i konsten. Vernissage 18 december klockan 18.00.

Bärtider

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Dokumentärfotografi av Johannes Samuelsson, med utgångspunkt i en bärplockarstrejk som utspelade sig i Umeå hösten 2013. Vernissage 15 januari 2020, 18.00.

Magnus Björkbom

- • Norrbottens museum, Luleå centrum
Magnus Björkboms konst blandar världen nu och då med fiktion för att illustrera idéer och koncept runt vitt skilda ämnen. Generellt med flera löpande trådar för betraktaren att plocka upp. Vernissage 29 januari, 18.00.
Program

Öka civilkurage!

• Norrbottens museum, Luleå centrum
I denna utbildning i civilkurage får du redskap för att agera konstruktivt i konfliktfyllda vardagssituationer. Vi övar dialog för att trappa ner en potentiell våldsam situation och tränar också upp en beredskap för att ingripa mot kränkningar. 11 december kl 17-20.

Utforska hemslöjden - visning i arkiv och samlingar

• Arkivcentrum / Norrbottens museum
Välkommen på visning i våra arkiv och samlingar med fokus på Hemslöjdsföreningen i Norrbotten. 45 minuters visning på vardera avdelning med paus för luciafika. 13 december klockan 14.00.

Föredrag: Ett nutida järnframställningsförsök i Norrbotten

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Jannica Grimbe, arkeolog på Norrbottens museum, berättar om järnframställningsförsöket som genomfördes i Vivungi 2019. Föreläsning 18 december kl 18-19.

Skymningskonsert med Anders Teglund

• Norrbottens museum, Luleå centrum
Välkommen till en speciell konsertupplevelse i museicaféet, där vi till tonerna av Anders Teglunds pianomusik följer solens nedgång – från det rosa dagsljuset vid lunch till becksvart mörker. 28/12, 13.00.

Arkivcafé: Filmen om Karlsvik

• Arkivcentrum Norrbotten
Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med filmvisning och föreläsning av Kerstin Wixe. Torsdag 16 januari kl 14-15.

Linoljeseminarium

• Gamla skolan, Rutviksvägen 11, Gammelstad
Yrkesmålare, färghandlare eller bara nyfiken på linoljefärgens möjligheter? Vill du jobba hållbarare och med naturliga råvaror? Välkommen på linoljeseminarium 23 januari på Gamla skolan i Gammelstad.

Arkivcafé: Så byggdes kyrkstaden i Gammelstad

• Arkivcentrum Norrbotten
Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Lars Elenius: "Så byggdes kyrkstaden i Gammelstad - det sociala sammanhanget". Torsdag 30 januari, kl 14-15.

Arkivcafé: Arbete för livet

• Arkivcentrum Norrbotten
Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Annika Forssén om "Arbete för livet - Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal". Torsdag 13 februari, kl 14-15.

Arkivcafé: Kvinnors rösträttskamp

• Arkivcentrum Norrbotten
Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Josefin Rönnbäck om kvinnors kamp för rösträtt. Torsdag 27 februari kl 14-15.

Arkivcafé: Arkeologi i Norrbotten

- • Arkivcentrum Norrbotten
Välkommen på Arkivcafé på Arkivcentrum med en föreläsning av Nils Harnesk om "Kommunikation och handel under yngre järnålder". Torsdag 26 mars, kl 14-15.

Mjukslöjdskafé

Norrbottens museum, Luleå centrum
Tag med ditt eget slöjdande till museikaféet och slöjda tillsammans med andra.

Program onsdagar

Norrbottens museum, Luleå centrum
Onsdagkvällarna på museet präglas av en blandning av visningar, föreläsningar, workshops med mera.
För barn

Förr i tiden

Norrbottens museum Centrum
Lekmiljö för alla leksugna barn och vuxna.

Kan själv! - Kulturhistoriska möten

Kulturhistorisk utställning för barn 0-2 år. Element från tornedalsk, samisk, romsk och svensk kultur möter varandra på ett lekfullt sätt. Nerplockad för renovering - öppnas igen i början av 2020.
Filmer (Youtube)

Björnfesten

En animerad film som beskriver Ossian Elgströms tavla Björnfesten. En berättelse om samernas rituella björnjakt på 1600- 1700-talen. Nordsamisk, meänkieli, engelsk, tysk och svensk version.

Haparanda Sandskär

En film om Haparanda Sandskär - en av de mer kända öarna i Norrbottens skärgård. Den särpräglade naturen och det rika fågellivet gav ön dess status som nationalpark 1994.

Mannen från Fredrikafors - en levnadskonstnär

Henning tuktar träd, samlar in kvistar från skogen och tillverkar tändved till vedspisar.
Utställningar på turné

Grönt är skönt

- • Medborgarhuset, Korpilombolo
Grönt är skönt, är en utställning som visar målade alster av Kerstin Nyman med stämningsfulla motiv från naturen. Utställningen visas på Medborgarhuset i Korpilombolo 1-13 december.