Arkivcentrum

Forskarsalen Arkivcentrum Norrbotten har sommarstängt mellan den 29/6 - 11/8.

 Telefontider fram till den 29/6 är tisdag–torsdag mellan 9–15 på telefon 0920-24 35 80. Du kan även nå oss via mejl på arkivcentrum@norrbotten.se

 Svarstiden kan vara eftersatt under sommaren pga av semestertider. Efter den 11 augusti öppnar vi våra telefontider igen som vanligt.

Info om Covid-19
Arkivcentrum har vidtagit åtgärder för att minska smittspridning. Vi har glesat ut forskarborden, avskärmat interaktionen vid receptionen samt minskat antalet stolar. Som det ser ut just nu, i midsommartid, kommer vi att öppna upp Forskarsalen och vår publik verksamhet den 11 augusti. Våra publika arrangemang kommer fortsättningsvis att vara bokningsbara via denna hemsida, för att begränsa antalet besökare. Alla våra föreläsningar kommer att websändas på vår Facebook. Datum och tider kan dock komma att ändras, ibland med kort varsel. Vi ber om överseende för detta och hoppas att vi alla gemensamt hjälps åt att minska smittspridningen i samhället. Vi hälsar er välkomna åter i höst.


Öppet för alla

Arkivcentrum är öppet för alla som är intresserade av länet och vill fördjupa sig i arkiv och litteratur. Vi hjälper besökare att ta fram önskat material. Därefter kan man sitta i forskarsalen och studera arkivhandlingar, bläddra i tidningslägg, ta del av temautställningar, lyssna på folkmusik och intervjuer från Norrbotten, botanisera i biblioteket, läsa böcker och tidskrifter.

Ordinarie öppettider: Tisdag-torsdag 09.00-15.00. Övrig tid efter överenskommelse.
Telefon: 0920-24 35 80 - Ring gärna före besöket
Adress:
Höstvägen 7, Luleå
E-post:
arkivcentrum@norrbotten.se

Vill du ta del av bildstöd inför ett besök klicka här.

 

Arkivcentrum

Norrbottens museums arkiv och bibliotek tillsammans med Norrbottens Föreningsarkiv erbjuder tillgång till arkivdokument och publikationer om länets historia och kulturarv. Om du vill fördjupa dig i våra verksamheter så finns det mer att läsa i menyn till vänster.

Arkiven innehåller unikt material från hela Norrbotten. Det äldsta dokumentet är från 1500-talet, men de flesta är från mitten av 1800-talet och framåt. De berättar om flera generationers aktiviteter inom olika områden. Du kan söka i vår förteckning och våra arkiv via vår databas Visual Arkiv.

Utöver ordinarie öppettider tar vi emot besökare efter överenskommelse, enskilt eller i grupp, för exempelvis enskild forskning eller arkivvisning för grupp.

Under våren 2020 har vi Arkivcafé vid åtta tillfällen med olika spännande föredrag. Här finns en PDF med innehåll i arkivcaféerna. Årets största arrangemang är Arkivens dag, andra lördagen i november.

Arkivcentrum tar emot, förvarar, vårdar och tillgängliggör arkivhandlingar, dokument och litteratur. Personalen svarar även på frågor om arkiv och vård av arkivhandlingar.

Läs om tillgänglig forskarservice. 

Följ Arkivcentrums facebooksida för uppdateringar om arrangemang och intressanta inlägg om Norrbottens historia och samtid.

Regionarkivet

Även Region Norrbottens arkiv finns vid Arkivcentrum. För tillgång till handlingar, kontakta Regionarkivet, regionarkivet@norrbotten.se, telefon 0920-719 93 (helgfri måndag-fredag kl 8.30-12.00).