Välkommen till Arkivcentrum
Här hittar du böcker och arkivhandlingar från och om Norrbotten. Vår arkivförteckning finns fritt tillgänglig, hitta och botanisera i våra arkivhandlingar i databasen Visual Arkiv.

Info om Covid-19

Arkivcentrum har vidtagit åtgärder för att minska smittspridning. Vi har glesat ut forskarborden, avskärmat interaktionen vid receptionen samt minskat antalet stolar. Arkivintresserade är välkomna hit men vi ber er att boka tid innan så att vi kan anpassa lokal och personaltäthet. 

Våra planerade föreläsningar kommer endast att websändas på vår Facebooksida. Vi ber om överseende för detta och hoppas att vi alla gemensamt hjälps åt att minska smittspridningen i samhället. Vi hälsar dig välkommen åter när så är möjligt.


Öppet för alla

Arkivcentrum är öppet för alla som är intresserade av länet och vill fördjupa sig i arkiv och litteratur. Vi hjälper besökare att ta fram önskat material. Därefter kan man sitta i forskarsalen och studera arkivhandlingar, bläddra i tidningslägg, ta del av temautställningar, lyssna på folkmusik och intervjuer från Norrbotten, botanisera i biblioteket eller läsa böcker och tidskrifter.

Ordinarie öppettider / telefontider: Tisdag-torsdag 09.00-15.00. Övrig tid efter överenskommelse. 

Telefon: 0920-24 35 80. Ring före besöket, endast bokade besök tas emot.
Adress: 
Höstvägen 7, Luleå 
E-post:
 arkivcentrum@norrbotten.se

Vill du ta del av bildstöd inför ett besök klicka här.

Visningar för grupper (exempelvis föreningar och skolklasser) bokas via mejl eller telefon. Pga av Covid-19 är vi restriktiva med att ta emot grupper, men vi bokar gärna in er för ett besök till våren.

Arkivcentrum

Norrbottens museums arkiv och bibliotek tillsammans med Norrbottens Föreningsarkiv erbjuder tillgång till arkivdokument och publikationer om länets historia och kulturarv. Arkivcentrum tar emot, förvarar, vårdar och tillgängliggör arkivhandlingar, dokument och litteratur. Personalen svarar även på frågor om arkiv och vård av arkivhandlingar.

Arkiven innehåller unikt material från hela Norrbotten. Det äldsta dokumentet är från 1500-talet, men de flesta är från mitten av 1800-talet och framåt. De berättar om flera generationers aktiviteter inom olika områden. Du kan söka i vår förteckning och våra arkiv via databasen Visual Arkiv.

 

Följ Arkivcentrums facebooksida för uppdateringar om arrangemang och intressanta inlägg om Norrbottens historia och samtid.

Bästa möjliga service

För att du ska få så god service samt för att minska smittspridning vill vi att du kontaktar oss innan ditt besök. Då kan vi säga om vi har materialet du önskar, och tar fram handlingarna tills du ska besöka oss.

Vi hjälper gärna till med sökningar. Vi kan också vägleda och tipsa om andra arkivinstitutioner och bibliotek som kan ha material om efterfrågat ämne.

 


Kopior
Kopior och enkla skanningar av arkivhandlingar kan göras mot en fastställd avgift. Ömtåligt material kopieras inte eftersom kopieringen kan skada handlingarna.

Wi-Fi
I forskarsalen och biblioteket finns fritt trådlöst nätverk.
Mikrofilmsläsare

I forskarsalen finns en mikrofilmsläsare med möjlighet att göra digitala urklipp för digital förmedling eller utskrift. Arkivcentrum har dagstidningarna Norrbottens-Kuriren och NSD på mikrofilm.
Lyssnarplats med musik och intervjuer
I biblioteket finns en dator med hörlurar och tillgång till ett stort antal inspelningar av såväl folkmusik som intervjuer om och från Norrbotten.
Inlåningsrätt
Arkivcentrum Norrbotten har inlåningsrätt. Det innebär att vi kan låna in handlingar från andra arkivinstitutioner i landet, exempelvis från Riksarkivet och landsarkiven. Egna arkivhandlingar lånas i sin tur ut till institutioner som är godkända av Riksarkivet.
Hemlån medges inte (bortsett från medlemsföreningars eget deponerade arkivmaterial).

Regionarkivet

Även Region Norrbottens arkiv finns vid Arkivcentrum. För tillgång till handlingar, kontakta Regionarkivet, regionarkivet@norrbotten.se, telefon 0920-719 93 (helgfri måndag-fredag kl 8.30-12.00).