Bildarkiv

I vårt bildarkiv finns över två miljoner bilder, daterade från 1880-talet fram till idag. Samlingen speglar människorna och utvecklingen av samhället i Norrbotten fram till idag.

Mångfalden är slående − här finns bilder på landskap, arbetsbilder, dokumentation av föremål, arkeologiska dokumentationer, historiska händelser, med mera. Samlingarna från kända fotografer som Lea Wikström och Adolf Hjort är omfattande. Självfallet finns de olika fotografiska teknikerna representerade, från ferrotyper till dagens digitala bilder. 

Sök i samlingarna

I databasen finns både bilder och föremål som berättar om länets mångkulturella och intressanta historia. Letar du efter något som ännu inte registreras, kan du kontakta personalen på bildarkiv eller föremålssamlingar så hjälper de dig.

Du kan köpa bilder ur museets bildarkiv för privat bruk, forskning och publicering.

Sök i Norrbottens museums samlingar  (extern länk)

Gåvor

Vi tar gärna emot bildsamlingar, men är restriktiva mot bilder som saknar information och där ingen kan lämna uppgifter om bilderna.

Under 2020 kommer vi att arbeta med en översyn av museets policy och strategi för insamling. Med anledning av detta kommer vi att ha ett tillfälligt insamlingsstopp, vilket innebär att vi inte samlar in eller tar emot nya gåvor. Vi återupptar insamlingen när översynen är genomförd. Information om detta ges på denna sida.

Besök och öppettider

Bildarkivet är öppet efter överenskommelse. Boka en tid med personalen i bildarkivet.

Beställningar

Välkommen att beställa bilder ur vårt bildarkiv. Beställningar har normalt en leveranstid på cirka 14 dagar, men  ibland är leveranstiderna längre än så. 

Under semestertider, främst sommar och julhelg, har vi längre leveranstid för bildbeställningar. Skicka in din beställning i god tid! 

Från och med 14/12 till och med 22/1 har vi begränsade möjligheter att skanna bildbeställningar. Välkommen med din beställning, men räkna med att den kanske inte kan levereras förrän efter vecka 3.