Julträd från Svartbyn

Ett vackert julträd spred en gång sitt ljus på en gård i Svartbyn. Idag finns ljusstaken i Norrbottens museums samlingar och visar att det har förekommit julträd i Norrbotten. 

Traditionen med de festliga och ståtliga ljusstakarna, som kallas för julträd, har varit sällsynt i norra Sverige. Ljusstakarna var mer allmänna i våra sydligaste landskap och kan härledas till början av 1800-talet, möjligen ner till 1700-talet.

Julträdet kan ses som en föregångare till julgranen. När julgranen blev populär i slutet av 1800-talet minskade julträdets popularitet, men var fortfarande ett alternativ där man inte hade plats för en gran och ibland har de även förekommit jämsides.

Vackert dekorerade

Ljusstakarna har en stomme av trä eller järntråd. Utformandet varierar, men ljusstaken kläddes ofta med krusat papper och den kunde ibland även dekoreras med olika sorters pynt som karameller i färgglatt papper, nötter, kottar, kakor och äpplen.

Julträdet från Svartbyn (Nbm 13318) är utformad som en julgran och är tillverkad av järntråd i så kallat trådarbete eller luffarslöjd. Ljusstaken har sammanlagt 15 armar som avslutas med spiralhållare för julgransljus. Stommen har klätts med remsor av rött kräppapper.

Julträd tillverkas fortfarande och har idag blivit populära hemslöjdsprodukter.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2007)


Läs mer:

  • Julträd och julkrus, Hemslöjdens skrifter nr 4, 2001.
  • Nils-Arvid Bringéus, Slipingeträdet och andra julträd. En studie i revitalisering, Blekingeboken 1991, Blekinge Läns Hembygdsförbund.

Fler berättelser ur samlingarna  >