Kamera/pressfotokamera

Ända sedan fotografier började användas i tidningar på 1870-talet har det funnits pressfotografer med kameran som arbetsredskap. Denna kamera har använts under 1950- och 60-talen.

Graflex i Rochester, New York tillverkade kameror för pressen mellan 1907 och 1973. Gangsters i Chicago på 1930-talet, en landstigning i Stilla havet på 1940-talet eller en filmstjärna i Hollywood på 1950-talet. Överallt användes Graflex-kameran. Under lång tid var den närmast synonym med fotojournalistik, i synnerhet i USA. Mellan 1942 och 1954 var till exempel alla bilder som vann det amerikanska "Pulitzerpriset" tagna med en Graflex-kamera.

Den här modellen kom 1947 och kallades Pacemaker Speed Graphic. Den utnyttjade nya och krigstestade material, som olika magnesiumlegeringar och rostfritt stål. Förbättrade versioner av kameran tillverkades faktiskt ända fram till 1973.

En bild till

Formatet är 4x5 tum, och kameran är försedd med ridåslutare, något som de billigare modellerna saknade. Den använde bladfilm som laddades i kassetter, två i varje, och var tämligen långsam att använda. Varje bild krävde att fotografen bytte bladfilmsblad, fokuserade kameran, spände avtryckaren och tryckte av. Fotografen var tvungen att spara exponeringar, och han var tvungen att gissa när något skulle ske, för att kunna trycka av i rätt ögonblick. "En bild till" blev ett vanligt utrop bland fotografer.

På 1960-talet dök de moderna japanska 35 mm spegelreflexkamerorna upp. De var mindre, snabbare och enklare att hantera, men de innebar också slutet på den klassiska fotojournalistiken med storformatskameror. Idag används väl nästan uteslutande digitala kameror.

Fotograf Rolf Ericson

Just den här kameran (Nbm 24341) har några extratillbehör, nämligen en sidomonterad "Kalart" avståndsmätare och en toppmonterad rörsökare. Objektivet är ett Graflex Optar 135 mm, och den är inköpt i Stockholm 1954/55 av Rolf Ericson från Boden. Rolf var anställd som fotograf av Dagens Nyheter mellan 1959 och 1993, när han gick i pension. Han donerade senare sin fotosamling till Norrbottens museum tillsammans med en stor del av sin fotoutrustning.

 

Robert Pohjanen
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2013)


Fler berättelser ur samlingarna  >