Kvittosamlare

Ännu finns säkert en och annan kvittosamlare kvar i de svenska hemmen, och det finns nog de som med viss nostalgi kommer ihåg hur man i slutet av året eller på nyåret satt och räknade ihop totalbeloppet av årets skörd av Konsumkvitton. Räknearbetet belönades så småningom med den årliga återbäringen.

Kooperativa förbundet grundades 1899, men redan innan dess hade det gjorts ett flertal försök att bilda konsumentkooperativa föreningar i Norrbotten. Förbundet bildades för att hjälpa föreningar runt om i landet med att sälja bra varor till bra priser, och en av de grundläggande idéerna var att fördela överskottet till medlemmarna genom återbäring.

Återbäring

På 1920-talet började det samlas kvitton i de svenska hemmen. Det är nog många som fortfarande kommer ihåg hur man vid årets slut satt och räknade ihop summorna på alla kvitton som sparats efter det gångna årets inköp. Det var spännande och nästan som en ritual, att räkna ut hur mycket pengar man skulle få tillbaka.

När alla kronor och ören adderats ihop, lämnades alla kvitton in till Konsum, där de kontrollräknades. Nu var det bara att invänta återbäringen, som i de flesta föreningar brukade ligga på omkring 3 procent av totalbeloppet.

Återbäringssystemet höll sig kvar olika länge i olika föreningar, men försvann succesivt från 1970-tal och fram till 2001.

Samla kvitton

Det kunde bli en ansenlig mängd kvitton under ett år, särskilt om man var en trogen Konsumkund. För att hålla ordning på dem placerades de kanske i en gammal kaffeburk eller i en påse, men det fanns även speciella kvittosamlare av olika modell.

Kvittosamlaren (Nbm 21940) på bilden är av papp med ett reklamtryck på, och troligen är den från 1950-60-talet. Den är fylld med kvitton från tidigt 1980-tal. På dessa syns den gamla konsumsymbolen, oändlighetskringlan, som infördes 1967 och blev en av Sveriges mest kända symboler. Den togs ur bruk 1995, då den ansågs för otydlig, gammalmodig och tråkig.

Återbäring infördes igen 2010, men i en annan form. Nu behövde ingen spara sina kvitton längre. Den här gången blev återbäringssystemet kortlivat, för nyligen slopades det igen, till förmån för ett poängsystem.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2015)


Läs mer:

  • Kooperationens hundra år i Malmfälten, Norrbottens museum, 2008.

Fler berättelser ur samlingarna  >