Mjölkflaska

I denna mjölkflaska förvarades en historiska silvergömma i Porsnäs i början av 1800-talet.

I Norrbottens museums samlingar finns denna mjölkflaska (Nbm 482) som har en mycket intressant historia. I samband med den ryska ockupationen av Norrbotten våren 1809 hade bönderna i Porsnäs fått höra att ryssar drog fram i kusttrakten och plundrade befolkningen. Därför samlades Porsnäsbönderna hos Per Ersson i Pålmark (som var en del av Porsnäs by) och där kom man överens om att lägga ned allt silver från byns gårdar i en stor mjölkflaska och gömma den för ryssarna.

Hålet i flaskan karvades större och så stoppades silvret ned. Det rörde sig främst om silverbägare och silverskedar. Per Ersson i Pålmark tog mjölkflaskan med allt innehåll och klättrade upp i en hög gran och band fast flaskan där. Efter att ryssarna passerat byn utan att finna vad man letade efter gick Per Ersson till skogen och hämtade mjölkflaskan. Glädjen var stor när silvret var räddat!

Den bortglömda mjölkflaskan blir museiföremål

Flaskan med det stora hålet lämpade sig nu bättre för potatis än för mjölk och blev sedemera använd till att bära potatis i. Men med tiden kastades den upp på en stallvind, där den låg halvt bortglömd.

När tanken på ett norrbottniskt museum i början av 1880-talet kom upp, plockades dock flaskan fram. Det var fanjunkaren Gustaf Lundberg i Dalbacka, Alter, som tog den tillvara. Han nedtecknade även mjölkflaskans historia efter att ha fått den återberättad av Per Erssons söner.

På så vis överlämnades denna historiska silvergömma till Norrbottens museum.

 

Per Moritz
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2007)


Fler berättelser ur samlingarna  >