Spelkonsol (Donkey Kong)

Säkert finns det en och annan som drar en nostalgisk suck vid åsynen av ett Donkey Kong! Denna typ av handhållna spelkonsoler blev enormt populära i början av 1980-talet, främst bland barn. Den lilla portabla spelmaskinen var lätt att ta med sig i alla sammanhang.

Donkey Kong är från början ett arkadspel av plattformstyp, som senare även släpptes som Game & Watch, som är en typ av handhållna spelkonsoler.

Game & Watch och Donkey Kong

Game & Watch började tillverkas av Nintendo 1980. Cirka 60 olika spel kom att släppas, varav Donkey Kong var ett. Andra figurer i spelen var till exempel Karl-Alfred, Musse Pigg och Mario.

Spelen blev enormt populära, främst bland barn. Den lilla behändiga spelkonsolen var lätt att ta med sig i alla sammanhang.

Handhållen spelkonsoll, foto Åke Åström

Den tidigare ägaren till ett Donkey Kongspel (Nbm 28151), nu i museets samlingar, berättar så här: "När jag var 7-8 år (i början av 1980-talet), fick jag mitt första Game & Watch. Spelet var Donkey Kong. Jag tror det var en julklapp, men jag minns inte klart. Jag spelade mycket mot min bror och min bästa vän. Vi försökte ständigt slå varandra med bättre resultat. Leksaksaffären utlyste en Donkey Kong-tävling där man skulle ta med sitt spel och den som fick mest poäng vann. Jag vågade inte vara med.

Jag förundrades över hur det kunde vara så litet. Som en mini-mini-tv. Grafiken var ju enkel, men då tyckte jag att det var väldigt avancerat. Spelet gick ut på att man var en liten gubbe som skulle försöka rädda en prinsessa från en gorilla (Donkey Kong).

Framförallt minns jag ljudet. Monotont, men sakta stegrande lät det: Bipp, bipp, baabipp, bipp, bipp, baabipp, bipp,bipp. De utdragna ljuden kom sig av att gubben som man spelade, då hoppade över en tunna.

Det kom fler varianter på detta Game & Watch och jag hade några stycken. Nackdelen var ju att man fick så himla ont i tummarna av att spela. Ljudet blev ju jobbigt i längden också, samt det faktum att spelet bara hade en enda bana. Det enda som förändrades var ju takten, som gick snabbare och snabbare."

Datorspel

Hur länge har det funnits datorspel? Det beror på hur man definierar ett datorspel. Menar man datorspel i den form som vi är vana vid idag, så har den typen av spel funnits sedan mitten av 1980-talet. Med en bredare definition har det funnits datorspel i över 50 år, sedan 1958.

Tennis for two brukar betraktas som det första datorspelet. Det skapades 1958 av en atomfysiker vid ett laboratorium för kärnkraftsförsörjning i USA. Syftet med spelet var att göra allmänhetens studiebesök roligare. Tanken att spelet skulle kunna utnyttjas kommersiellt fanns ännu inte.

Det skulle dröja ända fram till 1970-talets början innan datorspel kommersialiserades. Ett viktigt genombrott kom med spelet Pong (1971) som byggde på samma idé som Tennis for two. Framgången med Pong gjorde att allt fler företag och programmerare satsade på datorspel.

Mellan 1975 och 1985 hade de så kallade arkadspelen, datorspel i spelautomater, en framskjuten roll. Under 1980-talet började man även spela hemma, med spelkonsoler och på dator.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2013)


Läs mer:

  • Blomberg, Stefan, Postmodern lek i simulerade världar – om datorspel ur ett etnologiskt perspektiv, D-uppsats, 2001. Institutionen för Kultur och medier, Umeå universitet.
  • New Game - om unga och datorspel, Ungdoms-styrelsens skrifter 2006:2.

Fler berättelser ur samlingarna  >