Boka vandringsutställning

Montrar med lapptäcken i dockformat.
Två av montrarna i vandringsutställningen "Lapptäcken i dockformat".

Det finns möjlighet att boka Norrbottens museums vandringsutställningar kostnadsfritt inom Norrbotten. Nedan presenterar vi vårt utbud.

Annika Svonni Josbrant

Museipedagog

070-515 07 88

Uppdaterad:

Läs mer och boka

Två montrar med lapptäcken i dockformat.
Två montrar med lapptäcken i dockformat.

I utställningen "Lapptäcken i dockformat" visas ett mindre urval ur Doris Öbergs stora samling av lapptäcken i dockformat. Utställningen innehåller olika sömnadstekniker, tyger och bildspråk. Det är också en resa i tiden från äldre sängar till nyare former och material.

Fakta för utställare

Fem montrar med broderier av utrotningshotade växt- och djurarter.
Fem montrar med broderier av utrotningshotade växt- och djurarter.

Täcklebo Broderiakademi/Norrtrådar har broderat rödlistade djur- och växtarter. De har som syfte att visa broderiets möjligheter som konstnärligt uttrycksmedel samt främja intresset för fritt broderi.

När de utmanade sina medlemmar att brodera rödlistade arter antog lokalgruppen Norrtrådar i Luleå utmaningen. Genom Norrbottens museum blev broderierna en utställning vilken man samtidigt kan lära sig mer om några av våra rödlistade arter.

Fakta för utställare

Monter och skärmar för utställningen Dränkta kulturarv.
Monter och skärmar för utställningen Dränkta kulturarv.

Utställningen ”Dränkta kulturmiljöer” visar vattenmagasinet vid Seitevare vattenkraftverk och dess påverkan på kulturmiljön i området.

Seitevare kraftverk är beläget vid gränsen till Sareks nationalpark. Vattenmagasinet bildar en väldig vägg rakt över den djupa dalgång där Blackälven och Heliga fallet en gång forsade igenom. I detta landskap har människor verkat i tusentals år, med olika levnadssätt och resursnyttjanden. När kraftverket byggdes förändrades land­skapet markant. De människor som har levt och lever i området har fått anpassa sig till de nya förutsättningarna. 

Fakta för utställare

Vy över utställningen "Järn i norr" med fyra rollups och två TV-skärmar.
Utställningen "Järn i norr" med fyra rollups och två TV-skärmar.

Hittills har vi inte vetat så mycket om när järnproduktionen startade i norra Sverige. Forskare har sedan länge 
ansett att järnhanteringen här startade först i och med 1600-talets bergsbruk. 

Genom arkeologiska undersökningar som utförts i Norr­bottens kustland under de senaste åren, har unika fynd påträffats som förändrar denna bild. Fynden visar på ett avancerat kunnande inom järnhanteringen, där stål 
framställdes och vidareförädlades redan för 2 200 år sedan. 

Fakta för utställare (PDF)