Virtuell vandring

Nedan visas exempel på panoramafotografi, som är en teknik som vi använder vid fotografering av arkitektur och miljöer. Välkommen in!

Kiruna gamla stadshus

2016 117 009 Kiruna Stadshus Copy

Kiruna stadshus ritades av arkitekten Artur von Schmalensee och uppfördes 1959–1963. Schmalensee vann en arkitekttävling med sin konstruktion som han kallade "Igloo" på grund av dess låga entré in i en stor öppen hall med höga ljusinsläpp. Stadshuset tilldelades 1964 Kasper Salin-priset för "Sveriges vackraste offentliga byggnad".

Läs mer om Kiruna gamla stadshus


 

Kiruna kyrka

Thumbnail Play 720X431

Kiruna kyrka ritades av arkitekten Gustaf Wickman (1858-1916) och invigdes 1912. Skulptören Christian Eriksson har gjort flera av kyrkobyggnadens skulpturer, liksom reliefen ovanför entréporten. Prins Eugen har målat altartavlan som föreställer ett stiliserat, solbelyst landskap. 

Läs mer om Kiruna kyrka 


Haparanda kyrka

Play Buttonpluspic

14 juni 1963 satte någon eld på Haparanda kyrka, som brann ned till grunden. Fyra år senare invigdes kyrkan som står här idag. Arkitekten Bengt Larsson från ELLT ritade byggnaden som han gav namnet "Rent hus". Den nya kyrkan var synnerligen en kontrast mot den nedbrunna, traditionella träkyrkan från 1800-talet som målats i ljusa linoljefärger. Eller för den delen, en kontrast mot majoriteten kyrkor i Sverige.

Läs mer om Haparanda kyrka


Världsarvet Gammelstads kyrkstad

Kyrk Button 360 Vinter 360

Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade, och den 7 december 1996 togs kyrkstaden upp på UNESCO:s World Heritage List och blev därmed ett världsarv. Gammelstads kyrkstad är över 400 år gammal och rymmer 405 kyrkstugor med sex stall och ett avträde. Kyrkstaden brer ut sig kring den stora medeltidskyrkan. 

Till panoramavandring i Gammelstads kyrkstad


Rapporter och bilder finns i museets arkiv respektive bildarkiv och är tillgängliga för allmänheten.