Transformer LAB

Norrbottens museum och Transformer LAB

Norrbottens museum är en arena för kulturhistoria men även för samtida hantverk, slöjd, konst och design. Transformer LAB är en del i att lyfta Norrbottens museum som en innovativ arena med kulturhistoriska rötter och att främja görande för god hälsa. Behovet att göra saker som får oss att må bra är stort. Det vill vi testa i Transformer LAB! Därför erbjuder vi professionellt ledda workshops och möjligheten att delta i olika event i länet. Här kan man få tälja smycken, testa DJ:a, sy och framför allt träffa andra kreativa personer.

Fri entré. Ingen föranmälan.

I samarbete med Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten.


Genomförda LAB

Workshop

29 mars 2017, Norrbottens museum

Vår första workshop i Transformer LAB − vårt nya samlingsrum för kreativa möten. Vi börjar kvällen med att Lotta Lampa visar sin utställning och sen fortsätter vi med olika workshops, bla. DJ-workshop och prova på att tillvecka smycken. Workshopen riktar sig mot tonåringar och vuxna.


Textil workshop och prova DJ:a

18 maj 2017, Kaleido, Piteå

Paltomani - Textil workshop

Är det en Palt? Är det en Knödel? Är det en Kroppkaka? 
Om du bara ser formen så kan det vara svårt att urskilja vilken det är. Men vilken fantastisk form, aldrig helt rund, lite platt ibland, med fyllning eller ej. Kom till Kaleido och testa olika stygn genom att göra ett paltkonstverk. Utforma det med material som finns på plats. Workshop med Anja Lundström.

Prova DJ:a med Moa Lång

Testa mixa ihop två låtar, öka basen så hela golvet skakar, lägg på en snygg effekt, scratcha lite precis innan refrängen… Du bestämmer själv vad du vill göra, så gå loss på mixerbordet, vrid på rattarna, dra lite i reglagen och se vad som händer. Moa Lång visar och svarar på frågor.

I samarbete: Norrbottens museum, Länshemslöjdskonsulenetrna på Region Norrbotten och Bilda.


Diy or die!

12 november 2017, Studio Acusticum, Piteå

Workshop: Waste wearables med Slöjd Deluxe

Vad fint kan man göra av en gammal cykelslang? Kom och pröva, så får du se! Gör ett smycke att bära på kroppen eller väskan tillsammans med Slöjd Deluxe. Det som annars kallas skräp blir idag ett material med möjligheter. ”Skräp kan vara vackert, och ska respekteras som material. Genom att bära våra skräpsmycken offentligt i vardagen, så signalerar vi det till andra”  (Sofie Engström Löf, Slöjd Deluxe). 
Slöjd Deluxe se anordnar workshops och slöjdbarer med olika innehåll runt om i Sverige, men det gemensamt att slöjden alltid är ett verktyg för hållbar utveckling, på ett eller annat sätt. Handledare: Sofie Engström Löf och Nima Mahdawi.

Konsert: Norrbottens Ungdomssymfoniker

Norrbottens Ungdomssymfoniker är en orkester bestående av unga musiker mellan 13-25 år från Norrbotten och närliggande län. Under ledning av dirigent och konstnärlig ledare Leif Karlsson så framför NUS allt från dataspelsmusik till klassiska verk. Norrbottens Ungdomssymfoniker är en del av Norrbottensmusikens verksamhet och har allt sedan starten 1991 varit en viktig länk mellan kulturskolornas orkesterverksamhet och högre musikutbildning, ett värdefullt utvecklingsled för flera generationer av unga musiker som genom orkesterns verksamhet fått möjlighet att utvecklas både som musiker och individer. 
När symfonikerna denna gång ger konsert uruppför de musik skriven av kompositören Björn Sikström. Björn har komponerat den efter ungdomssymfonikernas idéer och tankar. Gabriel Kopparmark deltar som solist på piano och Anton Backe, graffitikonstnär målar till musiken.

Workshop: Prova på - Graffiti

Anton Backe, grafittikonstnär, på scen med Norrbottens Ungdomssymfoniker:
”När jag fick höra om det här projektet blev jag positivt överraskad. Den klassiska musiksfären är ju inte precis något man associerar med graffitin. Just därför känns projektet som en viktig yta för konstformen då den behöver breddas och röra sig mer i såna här rum. Samtidigt känns det naturligt då detta är ett ungdomsprojekt, graffitin har alltid varit attraktiv för ungdomar och är en bra dörr in i konstvärlden. Eftersom jag aldrig tidigare gjort något liknande så är det svårt för mig att veta exakt hur jag kommer arbeta. Och det är nog det som är mest spännande för mig med projektet. Rent praktiskt så kommer jag måla på en stor pannå till tonerna från orkestern och på sätt och vis bli en visuell del av musiken.”

Workshop: Prova på fotografi Fotoutställning

Olivia Markström, fotograf:
”Jag är 24 år gammal och kommer från Piteå och de senaste åren har jag studerat fotografi på Fotoskolan i Gamleby. Jag är väldigt intresserad av kultur och musik och går gärna på konsert. Inspiration hämtar jag från bland annat musik och naturen som finns runt omkring mig. Det gäller att hela tiden hålla ögonen öppna, att inte vara så fokuserad på sig själv så en kan ta del av allt som finns runt en.”

I samarbete: Norrbottens museum, Norrbottensmusiken, Länshemslöjdskonsulenterna, Region Norrbotten och Kaleido, Piteå.


Näverturné

3 december 2017, Biblioteket, Kalix 
4 december 2017, Norrbottens museum 
5 december 2017, Tornedal & Co, Haparanda

Näver + origami

Med Emma Dahlqvist. I denna workshop arbetar vi med näverslöjden på okonventionella sätt och mixar den med den japanska tekniken origami - konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Genom att bearbeta näver med olika viktekniker, som påminner om origami, går det att skapa flexibla former och objekt i materialet. Du får en kort introduktion till tekniken att vika i näver och får sedan prova på att skapa ett eget origamiprojekt i materialet. Till exempel kommer du få möjlighet att vika ett halssmycke eller julgranskula i näver.
Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär baserad i Östersund. Hennes undersökande arbete om björknäverns möjligheterna blev tilldelad utmärkelsen Ung Svensk Form 2016. Genom att blanda traditionell slöjdkunskap med okonventionella tekniker som laserskärning och origami utforskar hon nya kvalitéer, uttryck och funktioner hos materialet.
Emma på Instagram: https://www.instagram.com/emmabeatricedahlqvist/

Amanda spelar under kvällen

Amanda Boman är en sing-/songwriter från Klöverträsk. Hennes musik kan beskrivas som lättlyssnad pop med undertoner av country och rock. P4 Norrbotten kallade debutlåten 1, 2, 3 för ”en av årets största överraskningar” i samband med att den var Veckans färsking v. 46. 
Lyssna här: https://soundcloud.com/amandamariaboman

I samarbete: Norrbottens museum, Länshemslöjdskonsulenterna, Region Norrbotten, Studieförbundet Bilda.


Tälj, lyssna, så!

24 maj 2018, Kaleido, Piteå

Tälj: för trädgård eller balkongodling

Moa Koivuniemi Bogren visar sina bästa knep med täljkniv. Prova att arbeta i färskt och torrt trä med enkla medel; kniv, yxa, bandkniv och täljhäst.
Moa är utbildad inom möbelsnickeri och slöjd på Vindelns folkhögskola, och en av initiativtagarna till Slöjd hang out på Sliperiet i UmeåExtern länk. Här är Moa Koivuniemi Bogren på InstagramExtern länk

Lyssna: på föredrag om Compact gardening 

Karolina Vannebäck ger inspirerande exempel på vad man kan odla på en liten yta, kanske i pallkrage eller på balkongen. Stadsodling eller små trädgårdar har stora möjligheter. Testa att odla ätbart och vackert!
Karolina är designer och odlingsinspiratör, hennes måtto är - odla med glädje och alla kan odla! Här är Karolina på webbenExtern länk

Så: ett frö!

Under kvällen finns möjlighet att så ett eller flera frön som en start till din egen odling.

I samarbete: Norrbottens museumExtern länk, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten, Studieförbundet BildaExtern länk i Luleå, Kaleido Kreativa rumExtern länk i Piteå och Piteå kommun.


Laga och lyssna

30 maj 2018, Norrbottens museum

Visible mending - Lagningsverkstad med Sömnadskollektivet:

Är alla jeans trasiga? Lugn, det går att fixa! Sömnadskollektivet visar dig smarta sätt för snygga, synliga lagningar. Tag med det du vill laga och om du behöver någon särskild detalj till reparationen. Vi har synål, tråd och symaskin. För inspiration leta på hashtaggen #visiblemending i sociala medier. ALLA kan reparera!

Livemusik - Sucre uppträder under kvällen

Stefanie Burbano, a.k.a. Sucre, är en up-and-coming rappare från Luleå som tror på naturen och att vi alla tillsammans kan förändra världen. Hennes idé med att skriva och dela sin musik är för att lämna efter sig ett bra budskap och inspirera andra att göra samma sak. Här är Sucre på Instagram: https://www.instagram.com/sucremusik/ 

Om Sömnadskollektivet

Sömnadskollektivet är ett arbetsintegrerat socialt företag. Många i företaget är nya i Sverige och har med sig sömnadskunskaper från sina hemländer. Tillsammans utför gruppen en bredd av skrädderiuppdrag till privatpersoner och företag. Sömnadskollektivet erbjuder skrädderitjänster, ändringssömnad, hållbart mode, inredningssömnad och textilt återbruk.

I samarbete: Norrbottens museum, Hemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten  och Studieförbundet Bilda Luleå.


Visible mending - laga och fixa synligt

14 augusti 2018, Quality Hotel Bodensia, Boden

Är kläderna trasiga? Lugn, det går att fixa! Sömnadskollektivet visar smarta sätt för snygga, synliga lagningar. Ta med det du vill laga och om du behöver någon särskild detalj till reparationen. Synål, tråd och symaskin finns på plats. För inspiration leta på hashtaggen #visiblemending i sociala medier. ALLA kan reparera!

Om Sömnadskollektivet

Sömnadskollektivet är ett arbetsintegrerat socialt företag. Många i företaget är nya i Sverige och har med sig sömnadskunskaper från sina hemländer. Tillsammans utför gruppen en bredd av skrädderiuppdrag till privatpersoner och företag. Sömnadskollektivet erbjuder skrädderitjänster, ändringssömnad, hållbart mode, inredningssömnad och textilt återbruk. Här är Sömnaskollektivet på FacebookExtern länk

I samarbete: Norrbottens museum, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten, Studieförbundet Bilda i Luleå och Företagarna Boden.


Prepping − föreläsning och workshop

24 november 2018, kl 17.30-20.30, Konsthallens rum i Folkets hus, Gällivare

Varför har bondförnuft blivit livsviktigt och varför vill du hellre ha Håkan Hellström än Rambo som sällskap under en kris? Författaren Anna-Maria Stawreberg, som skrivit boken Prepping: Att hoppas på det bästa men förbereda sig för det värsta, har svaren.

Det finns en grupp människor som övar sig i att vara förberedda på olika sorters katastrofer: prepparna. De bunkrar färskvatten och konserver, flyttar ut på landet till hus med egen brunn, och blir mer och mer självförsörjande på sin odling. Kom och ta del av en inspirerande föreläsning om fenomenet prepping.

Workshop: Sykit

Under kvällen hålls också en "Sykit workshop" av Ida Isak Westerberg (www.idaisak.se) Det är viktigt att klä sig rätt, men vad händer när kläderna börjar slitas och inget nytt finns att tillgå? Ida Isak Westerberg presenterar ett litet sykit som är bra för varje preppare att ha förberett samt de mest praktiska teknikerna för att förstärka eller laga dina viktigaste klädesplagg. Ta gärna med dig något du vill förstärka/laga som du kan använda teknikerna på.

Fri entré. Ingen föranmälan.

I samarbete: Norrbottens museumHemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten och Studieförbundet Bilda Luleå.

Prepping 720 Am 720X720