Doris Öbergs samling.

Doris Öberg föddes 1935 i Hortlax, Piteå. Intresset för handarbete har alltid funnits och de sista 30 åren av hennes liv var det lappteknik som låg i fokus. Doris har hållit otaliga studiecirklar och hon var även med och startade föreningen QuiltQuinnen i Älvsbyn.

1999 gjorde Doris en inventering av gamla lapptäcken i Älvsbyn. Hon hittade ett 30-tal täcken som dokumenterades och ställdes ut. Många av täckena hade gått från att vara fintäcke, för att sedan sluta som biltäcke i något uthus.

Doris var nyfiken på att lära sig nya tekniker och började sy lapptäcken i olika tekniker till alla docksängar och dockvagnar som fanns kvar efter barnen i huset. När dessa var färdiga började hon och resten av familjen och hennes vänner leta efter docksängar, dockvaggor, sparklådor för dockor och dockvagnar på olika loppisar. Doris sydde bäddutrustning till dessa. Hon sydde madrass, kudde, över- och underlakan, med spetsar och band. Om hon hade en idé till en speciell säng, till exempel en häxsäng eller en utdragssoffa till jultomten, så byggde hennes man Folke det. Allt detta arbete som hon och maken Folke har bidragit till, har resulterat i en samling av drygt 200 unika docktäcken med tillhörande sängar, vaggor, vagnar med mera.

Samlingen är intressant ur olika synvinklar. Det är en resa genom en mängd olika sömnadstekniker, olika slags tyger och bildspråk. Det är också en resa i tiden från den äldsta smala docksängen i ek, till dockhusmöbler från 1960-talet och 1990-talets mönstrade dockvagnar.

Doris hade en önskan att få göra en utställning på Norrbottens museum men tiden räckte bara inte riktigt till; det fanns ju hela tiden ett nytt täcke att göra klart, en ny idé att förverkliga, samlingen växte hela tiden, blev aldrig ”färdig”.

Doris gick ur tiden 2020.

Elisabeth och Karin Öberg, döttrar till Doris och Folke