Bio Norden, Jokkmokk

Den anrika biografen Bio Norden har haft stor betydelse för kulturlivet i Jokkmokk. Biografen är aktuell, då dess ursprungliga funktion nyligen har försvunnit. Under mellandagarna 2012 rullade de sista sluttexterna över filmduken.

Kring sekelskiftet 1900 dök ett helt nytt bildmedium upp, filmen. I december 1895 gjordes den första filmförevisningen i världen och ett halvår senare hade den nått Sverige. Inom tio år började man bygga biografer, eller då benämnda kinematografer, i de flesta större svenska städer. Ytterliggare 10 år senare kom filmen till Jokkmokk.

Från början förevisades filmer i det så kallade föreningshuset, och senare i en numera riven skyttepaviljong. 1935 uppfördes så Bio Norden. Arkitekt var E. G Kristiansson som hade kommit till bygden som byggmästare vid uppförandet av Jokkmokks kyrka (1887-1888) och sedan blivit kvar. Han har bland annat även uppfört gamla apoteket i Jokkmokk och varit byggmästare för Luleå domkyrka.

Biolada

Bio Norden är en ”biolada” av den typ som ofta uppfördes på landsorten. Typiskt för dessa är att de är tämligen enkelt uppförda med entrén i en gavelfasad mot gatan. Byggnadens rektangulära plan inreddes med en balkong respektive scen på varje kortsida. Bio Norden är byggd på en sluttande tomt från entrégaveln, vilket gör att markens naturliga lutning tas tillvara i den sluttande salongen.

Bio Norden i Jokkmokk, foto Daryoush Tahmasebi

Biografernas arkitektur förändrades kring 1930 vilket kan ses på Bio Norden. Det var nu som neonskyltarna slog igenom och baldakiner och skärmtak vid biografentréerna blev praxis. Även de flesta befintliga biografer byggdes om vid denna tid.

Bio Norden är uppförd med en stående regelstomme med fyllning av sågspån och det branta sadeltaket är klätt med svart tjärpapp. Entrén består av en veranda med brotrappa av trä, där taket bärs upp av träpelare. Byggnaden är klädd med liggande enkelfasspont som är målad faluröd, medan entréverandans vägg är gul. Listverk och omfattningar samt entréverandans pelare är gröna.

Interiör

Bio Norden Jokkmokk 1998 410 3 Foto Staffan Nygren

Vid uppförandet 1935 inreddes salongen av Nordiska kompaniet, men de dekormålade väggarna i gula, gröna, röda och blåa fält, tillkom på 1960-talet. Taket är brutet och blåmålat liksom scenväggen. Biograffåtöljerna är mörkröda och när biografen uppfördes ansågs den vara en stor biograf med sina då 263 platser (nu runt 201 platser).

Biografen är också försedd med teaterloger bakom scenen. Under 1930 till 50-talen spelade flera av dåtidens stora skådespelare teater här, bland andra Ernst Rolf och Karl Gerhard. 

En upplevelse utöver det vanliga

Bio Norden har sedan starten drivits av samma familj, Åkerlund, där det genuina filmintresset vandrat genom generationerna. Det började med Axel Åkerlund 1915, och från 1940 övertogs biografen av hans söner Gösta och Göte. Gösta Åkerlund har för sina handlingar tilldelats filmbranschens pris och satsade medvetet på kvalitetsfilmer. Ryska, tyska och franska filmer var inget ovanligt och biografen fick även flertalet Sverigepremiärer.

I Bio Norden gavs upplevelsen en större dimension, där premiärer ackompanjerades med kulisser med den aktuella filmen som tema. Eller vad sägs om cirkusfilmen "Världens största show" (1952) där biljetterna såldes i en husvagn utanför entrén? Personal utklädda till apor klättrade över stolsryggarna, salongens golv beströddes med sågspån och en clown äntrade scenen med en dressyrhäst!

Byggnadsminne

Efter hand började åldern ta ut sin rätt och med bidrag från Riksantikvarieämbetet gjordes en varsam restaurering av biografen 1992-93. Man använde då material och metoder som var anpassade till byggnadens kulturhistoriska värde. Norrbottens museum var med som antikvarisk sakkunnig för att bistå med kunskap och råd. Efter restaureringen förklarades Bio Norden som byggnadsminne, vilket är det starkaste skydd en byggnad kan erhålla i Sverige. Motiveringen lyder att Bio Norden i Jokkmokk genom sin byggnads funktion, typiska utformning samt kulturhistoriska bakgrund är att anse som synnerligen märklig.

Anrik biograf går i graven

Övergripande rubrik gick att läsa i NSD den 21 december 2012. Ägaren Kenneth Åkerlund (tredje generation) berättar att biografen under de senaste åren kämpat för sin överlevnad men att konkurrensen nu blivit för stor. Byggnaden äfinns dock kvar och används i andra sammanhang, till exempel under Jokkmokks marknad, men den ursprungliga funktionen för filmvisning är borta.

Biografdöden är väl i och för sig inget nytt, utan överallt i detta långa land läggs biografer ner och filmutbudet koncentreras kring färre men större biografer. TV:ns inträdande under 1950-talet minskade biografernas betydelse och från 1970-talen ersattes de enskilda biograferna av ”multibiografer”, eller ”filmstäder”, med flera salonger i olika storlek under samma tak. De flesta av de gamla anrika biograferna med sina omsorgsfullt dekorerade salonger är nu borta.

Bio Norden är en av få välbevarade biolador som finns kvar idag men i länet kan vi faktiskt stoltsera med en till – byggnadsminnet Röda kvarn i Övertorneå. Men det är en annan historia.

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Jokkmokk >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >