Staloluokta kyrkkåta

Kyrkkåtan ligger i Staloluokta, inom Tuorpons sameby, och i Padjelanta nationalpark.

Staloluokta 2003 138 04 Foto Jennie Sjoeholm

Staloluokta har länge varit sommarviste, där gudstjänster firades i någon av familjekåtorna. 1971 byggdes kyrkkåtan, under ledning av Isak Parfa. Kyrkkåtan är uppförd som en traditionell torvkåta, om än ovanligt stor. Det som visar att det är en kyrkobyggnad och inte en bostad, är också de blyspröjsade fönstren med färgat glas, samt det enkla träkorset på taket.  

Staloluokta Kyrkkaata Foenster 2003 138 17 Foto Jennie Sjoeholm

Stommen utgörs av fyra bågstångspar med mellanliggande ås, och med stänger som stöttor under åsen. Mittgången leder fram till en eldstad mitt i kåtan. Korgolvet är upphöjt, och i övrigt består det av ett jordgolv som täcks med björkris och sittplatser på renhudar. Väggar och tak är av stående rundvirke, liksom inredningen i form av altarring och predikstol.

Stalolluokta 2003 137 12 Foto Jennie Sjoeholm

Kyrkkåtan ligger på en höjd i sommarvistet och är väl synlig. Till kåtan hör en klockstapel i trä samt en förvaringsbod.

Staloluokta Kyrkkaata 2003 138 08 Foto Jennie Sjoeholm

Skyddade kyrkor

Alla kyrkor som hör till Svenska kyrkan ska vårdas och underhållas med hänsyn till dess kulturvärden. Samtliga kyrkobyggnader som är byggda före 1940 är skyddade enligt Kulturminneslagen, och får inte förändras utan tillstånd från länsstyrelsen. Ytterligare ett antal kyrkobyggnader som har uppförts efter 1940 anses ha så höga kulturvärden att även de har fått ett förstärkt skydd. Staloluokta kyrkkåta hör sedan 2002 till dessa.

Skyddet i Kulturminneslagen omfattar även kyrkotomter och begravningsplatser med tillhörande byggnader, samt kyrkliga inventarier. För samtliga skyddade kyrkor inom Luleå stift har vård- och underhållsplaner arbetats fram. Syftet är underlätta arbetet med ett långsiktigt underhåll av kyrkorna och dess inventarier.


Läs mer

Staloluokta kyrkkåta, Norrbottens län. Förslag till vård- och underhållsplan, Jokkmokks socken och kommun, Jokkmokks församling, Luleå stift, 2003.

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Jokkmokk >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >