Luleå skärgård

Luleå skärgård har länge nyttjats av människan, och här finns många välbevarade och vackra kulturmiljöer.

Sommartid går båtturer ut till öarna från Luleå och på vintern är isvägarna öppna. Mer information finns på Luleå kommuns hemsida om Luleå skärgård.

Brändöskär/Uddskär

Brändöskär/Uddskär har sedan medeltiden nyttjats av människor för fiske och jakt av säl. Idag fungerar ön som semesterö. Här finns fiskeläget med sina röda stugor och tillhörande småbyggnader, som sjö- och förrådsbodar samt ett kapell från 1774. Här syns lämningar efter äldre fiskelägen med båtlänningar, gistgårdar, tomtningar och labyrinter.

En labyrint är en stenformation gjord av människor och de är lite av ett mysterium. Det finns både väldigt gamla labyrinter, men också mycket unga exemplar. Flertalet labyrinter antas vara yngre än 1 000 år. Varför de byggts är man inte säker på. I Norrbotten återfinns de i yttre skärgården nära säsongsfiskelägen och vid goda fiskeplatser i kust och inland, vilket tyder på att det är fiskare som byggt dem i önskan om en god fångst.

Hindersön

Ön har brukats av fiskebönder sedan medeltiden, och fortfarande idag bedrivs skärgårdsjordbruk här. Man levde på jordbruk och djurhållning men också av säljakt och fiske. Den by vi ser idag har funnits på samma plats i fyrahundra år och den gamla byastrukturen är fortfarande ålderdomlig.

De gamla mangårdsbyggnaderna med sina ladugårdar och bagarstugor är välbevarade och har stora kulturhistoriska värden. På ön finns också fiskehamnar med sjöbodar och båthus. Lämningar efter kalkbränning, gruvbrytning och rester av en väderkvarn kan också ses här.

I odlingslandskapet finns fortfarande naturliga ängsmarker, hagmarker, strandbeten och skogsbeten. Hindersön är Sveriges nordligaste skärgårdsjordbruksby som fortfarande är bebodd. Den är också den bäst bevarade i Norrbotten.

Junkön

På Junkön har människor varit bofasta sedan 1700-talet och livnärt sig på jordbruk och fiske. Den gamla byastrukturen är fortfarande synlig och gårdsstrukturerna är välbevarade. Norrbottensgårdar, portlider, härbren och smedja finns kvar, men jordbruket försvann från byn under 1960-talet. På ön finns också en gammal restaurerad väderkvarn och lämningar efter tjärdalar och kolmilor.

Kluntarna

Kluntarna har bestått av flera små öar som på grund av landhöjningen växt ihop till en enda stor ö. Redan under de små öarnas tid nyttjades de av människan för säljakt. Här finns tomtningar som berättar om säsongsbosättningar. En tomtning är en lämning efter en enklare byggnad i en ofta strandbunden miljö.

Tomtningen består av stenvallar kring en eller flera ytor som röjs på sten, som är plana och svagt skålformade. På 1500-talet bodde fiskarna här under sommar och höst för att fiska strömming. Tomtningarna kan ha uppkommit under denna period. På ön hittas också gamla husgrunder och gistgårdsrösen som är lämningar efter fiskelägen. En gistgård är en ställning som användes för att torka nät.

Under 1600-talet byggdes fiskelägen när fisket hade blivit mer omfattande. Landhöjningen har gjort att fiskelägena fått byta plats med tiden, och på ön finns övergivna fiskelägen från gångna tider. I det yngsta fiskeläget finns små, röda fiskestugor med båthus och tillhörande byggnader. Nära fiskeläget hittas labyrinter och på öns norra del finns en kompassros.

Rödkallen

Under medeltiden nyttjades ön av fiskare från finländska Karlö. Borgarna från Luleå skulle också börja använda ön för fiske. Här finns lämningar efter ett tidigt fiskeläge med husgrunder och gistgårdar. I närheten ligger också labyrinter. Under 1780-talet restes ett kapell av fiskare från Luleå och Karlö.

Kapellet var inte enbart till för gudstjänster, utan fungerade som sjömärke och utsiktsplats. Fiskeläget flyttades och idag finns här röda fiskestugor av olika åldrar med sina uthus.

I mitten av 1800-talet krävde den ökade sjötransporten fler fyrar i skärgården. År 1871 stod Rödkallens fyr klar, en järnkonstruktion av Heidenstamtyp. Intill fyren finns två fyrvaktarbostäder, den äldsta uppfördes samtidigt som fyren. Fyren släcktes år 1960 och lotsplatsen fanns kvar till 1980. 

Småskären

Sedan medeltiden har människor använt Småskären för säljakt och fiske. Här finns idag ett välbevarat fiskeläge och ett kapell som är det äldsta i Luleå skärgård. Kapellet restes under 1720-talet. Lämningar från äldre tiders fiskelägen kan också hittas här, såsom labyrinter, tomtningar, gistgårdar och båtlänning. En tidig turistsatsning gjordes här på 1860-talet med bland anant badhotell, men 17 år senare flyttades det till Luleå och kvar finns bara den gamla grunden.

 


Källor:

  • "Norrbottens synliga historia" del 2 band 2.
  • "Arkeologi i Norrbotten – En forskningsöversikt".

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Luleå >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >