Svar på byggnadsvårdsfrågor

Här samlar vi frågor och svar som berör byggnadsvård med allt från målning, tillbyggnationer, fasader, tak och fönsterrenovering, till mur, puts, isolering och ventilation. Kunskapsbanken fylls på i takt med att fler frågor ställs. Hittar du inte svar här kan du kontakta någon av byggnadsantikvarierna på museet.

Jessica Lundmark, 076-135 59 36, jessica.lundmark@norrbotten.se
Marcus Bengtsson, 070-230 32 70, marcus.bengtsson@norrbotten.se 
Elin Sjöberg, 076-835 12 29, elin.a.sjoberg@norrbotten.se


Målning

Jag har en timmerbyggnad som målades med akrylatfärg under 1970-talet. Det mesta av akrylatfärgen har lossnat, går det att måla med slamfärg direkt på? Eller har ni några andra tips?

Slamfärg fäster bäst på trärena ohyvlade ytor. Det går att måla med slamfärg på ytan, men sitter akrylaten kvar kommer den att lossna på samma sätt som tidigare. Vi rekommenderar att så mycket som möjligt av akrylaten tas bort innan målning med slamfärg, men du kan låta det av färgen som verkligen sitter vara kvar. Till slut har akrylatfärgen fasats ut och du får en helt slamfärgad yta.

Tips från privatperson: Vi målade om garaget. Det var från början målat med akrylat som med tiden hade krackelerat. Vi tog bort det som var löst och sedan gjorde vi ett experiment med äkta falufärg och det fungerade. Kanske var det vara tur?

Vi ska måla huset i bruten vit med kromoxidgröna fönsterbågar. Vi vill inte måla med linoljefärg med tanke på tidsaspekten. Finns det andra bra alternativ, typ slamfärg?

Slamfärg är inte ämnad för hyvlade eller släta ytor. Där är linoljefärgen det bästa alternativet. Den vita slamfärgen är ovanlig och säljs endast för brytning med andra kulörer, då den ensam är mindre motståndskraftig. Vår rekommendation är att använda en linoljefärg, eftersom det är en naturlig och miljövänlig produkt som åldras med värdighet samt är lätt att underhålla. Linoljans små molekyler gör att den effektivt tränger in i träfibrerna och eftersom färgen släpper igenom fukt kan den inte skada underlaget – de egenskaperna har inte konventionella färgtyper. Linoljefärg kan också målas på den befintliga akrylaten, dock utan linoljans goda andningsegenskaper.

Fasad

Hej! Vi funderar på att byta panel på vårt funkishus. Är det lönt att försöka rädda den gamla panelen under plastfärgen?

Om panelen är i gott skick under akrylatfärgen kan den vara värd att behålla. Äldre virke är oftast av godare kvalité än dagens. Känn på fasaden med en kniv, om kärnan känns hård är virket friskt. Känn efter lite extra nertill på plankorna och under fönsterpartier, där är det mer benäget att uppstå fuktrelaterade problem.

Fönsterrenovering

Jag ska kitta fönster i sommar och vill såklart använda naturmaterial. Det gamla kittet, som delvis sitter kvar, är syntetiskt. Måste jag pilla bort allt det gamla eller räcker det att komplettera med linoljekitt där det gamla har spruckit och ramlat ner?

Allt det syntetiska kittet bör tas bort innan du applicerar det naturliga oljerika linoljekittet. Ett stämjärn med liten trissa, alternativt ett vanligt litet stämjärn, fungerar bra som verktyg. Öva gärna på ett fönster innan, eftersom det är lätt att glaset spricker innan man hittat tekniken.

Jag ska renovera mina fönster. De är i bra skick förutom flagnad färg och torrt trä. Jag tänkte använda linoljekitt och linoljefärg. Jag vet inte vad för typ av färg det är. Flagorna lossnar i stora bitar och är lätta att bryta av.

Den gamla färgen är högst troligt en akrylatfärg då den flagar i stora bitar. Oljefärgen flagnar i mindre, mer fyrkantiga bitar.

Kan jag måla med linoljefärg på den gamla färgen?

För att få linoljefärgens goda egenskaper, som andningsförmåga och vidhäftning, krävs att all akrylatfärg tas bort. Linoljefärgen fäster på akrylatfärgen, men för att måna om det utsatta fönstervirket är det inte något vi rekommenderar just för fönster.

Ska man använda kokt eller rå linolja för att olja in fönstren innan målning?

Om du oljar bågarna innan grundmålningen, använd då rå kallpressad linolja. Den har små molekyler som tränger in fint i träet.

Vilken vit fönsterkulör ska man ha till ett falurött hus? En neutral vit eller med brytning?

Vanligt förekommande var förr att den vita färgen skiftade i kulör, när färgerna blandades av målaren. Vi rekommenderar en bruten vit (NCS S-0502-Y) till ditt faluröda hus. En kritvit färg upplevs lätt väldigt vit i kontrast till den röda fasaden.

Eldstad

Jag har en öppen spis som skulle behöva lite omvårdnad. Vilken färg ska jag använda?

Färgen som används till öppna spisar är traditionellt limfärg, vilket vi rekommenderar. Vid bättringsmålning behöver du inte ta bort den gamla färgen utan måla direkt på. Kritar det på fingret när du drar det över spisen är det troligtvis en limfärg.

Hur lagar man putsskador på en öppen spis?

Oftast är skadorna i öppna spisar inte så farliga som de kanske ser ut. Mindre skador kan lagas med sandspackel. Är skadorna större så knackas den lösa putsen bort. Efter det putsas ytan med kalkbruk.

Jag har några funderingar kring icke tidsenliga detaljer. Ska jag byta ut det eldfasta ljusgula teglet från 1960-talet för att ersätt med ett mer tidsenligt?

Även nyare tidslager kan vara värda att bevara. Det beror på hur väl genomförda tilläggen/förändringen är sett utifrån funktion, proportioner, kvalité och estetik.

Kakel och klinker

Jag har ett mosaikgolv intill min eldstad med trasiga bitar. Går det att laga?

Har du kvar överbliven mosaik av samma typ kan de ersätta trasiga bitar. De bitar som saknas kan annars fyllas igen med ett bruk. Vill du göra det på ett snyggt sätt, så går det exempelvis att färga in lagningen eller måla på direkt med kulör som går ihop med mosaiken. Det finns en japansk konstform, Kintsugi, som går ut på att förstärka ett objekts värde genom sina lagningar. Kanske kan du hitta inspiration i den tekniken.

Mur och puts

Vår husgrund är sedan tidigare lagad med husfix, inte snyggt alls. Ska sprickor lagas med murbruk?

För att laga sprickbildningen behöver ni först ta reda på vad det ursprungliga bruket består av. Av bilden att utläsa ser det ut som ett kalkbruk. Om underlaget sandar när du krafsar lite lätt med en skruvmejsel eller något annat hårt är det högst troligt ett kalkbruk. Grundprincipen är att laga med ett bruk vars ballast och hårdhet överensstämmer med omgivande, befintligt bruk. Knacka bort husfixet och borsta bort allt löst material. Laga med rent kalkbruk (sand, vatten och kalk) – inget cementförstärkt bruk. Vattna den rengjorda ytan med rent vatten så att bruket inte torkar för fort mot underlaget.

Isolering och ventilation

Vi har fått rådet att tilläggsisolera vårt hus i samband med panelbyte. Är detta verkligen klokt eller kan det samla fukt i huset? Om vi väljer att tilläggsisolera, vad ska vi använda för material?

Först och främst bör ni ställa er frågan varför tilläggsisoleringen ska göras? Ofta kan det hjälpa att se över husets öppningar – att se till att fönster och dörrar fungerar som de ska, och först täta där om behov finns. En tilläggsisolering på vinden kan exempelvis vara en ganska enkel åtgärd och ger en god spareffekt till låga kostnader. Energiboken skriven av Svenska byggnadsvårdsföreningen är en bra referens som lyfter olika alternativ för tilläggsisolering. Där finns mycket matnyttig information och goda tips.

Om huset ska tilläggsisoleras är det viktigt att använda sig av samma isoleringsmaterial som det befintliga, då materialets hygroskopiska och isolerande förmågor skiljer sig åt. Om en tilläggsisolering ska göras från utsidan är det en god idé att även flytta med fönstren ut i det nya fasadlivet då det ger ett mycket bättre helhetsintryck av byggnaden.

När ska ventilationsluckorna som sitter i stengrunden öppnas?

Ventilationsluckorna kan öppnas när temperaturen i husgrunden är högre än lufttemperaturen utomhus. Till exempel är det ofta en dålig idé att öppna för vädring under tidig vår, när husgrunden ofta är nedkyld efter vintern och luften ute är varmare. Varm luft har nämligen större högre förmåga att bära fukt, och när den varma luften kommer in i det kalla utrymmet kan den inte längre hålla fukten. Då bildas kondens. Ett annat tips är att använda näsan och lukta in under grunden. Det är en god indikator för att avgöra ifall det finns problem med fukt eller inte.

Tak

Vi vill lägga ett nytt tak och funderar på skivtäckt falsad plåt. Passar det till vårt hus? Är det bättre att köpa omålad plåt och måla själva, eller ska vi köpa färdigmålat?

Ett tidsenligt förslag är ett bandtäckt plåttak. Vi rekomederar att köpa ett färdigmålat tak med tanke på arbetsinsatsen. Tänk på att montera snöskydd vid entrén eftersom snön får bra fart på ett bandtäckt plåttak.

Kulturmiljöbidrag

Jag har en jordbruksfastighet från 1800-talet med en tillhörande ekonomibyggnad. Ekonomibyggnaden består av en matbod med källare, en mellandel och det gamla stallet. Går det att söka medel för att återställa en sådan? Är den intressant att bevara? Stockvarvet längst ner är dåligt och på kortsidan är en garageport upptagen.

Det går att söka bidrag hos Länsstyrelsen i Norrbotten för de mest prioriterade åtgärderna, så som byte av den dåliga syllstocken (stockvarvet längst ned). Bidraget kan exempelvis täcka extra kostnader för att anlita en hantverkare med kulturhistorisk kompetens. En byggnad som ligger inom en utmarkerad kulturmiljö eller synligt mot en gata kan ha större chans att få bidrag. Att vårda en kulturhistoriskt intressant byggnad kan både handla om att bevara, och att göra den mer tillgänglig eller användbar. Fyller garageporten en funktion idag? Eller hade utrymmet gjort sig mer användbart i sitt ursprungliga utförande?