Norra Sveriges historia får liv i podcast med Anders Lundin

11 februari 2025

Anders Lundin.
Anders Lundin är programledare för den populära podden Folkets Historia. Nu kommer tre avsnitt från Norrbotten, i samarbete med Norrbottens museum, Ájtte och Silvermuseet.

Med nyskrivet drama, skådespelare från regionen och experter från Ájtte, Silvermuseet och Norrbottens museum tar Anders Lundin med oss på en historisk resa i norra Sverige med podden ”Folkets Historia”.

– Norrbotten och Västerbotten täcker nästan 40 procent av Sveriges yta. Denna enorma yta är sprängfull av historier som vi tillsammans med historiker, forskare och skådespelare från regionen vill dela. Vi vill spegla människor som levt och verkat i norra Sverige och undersöka hur de påverkat vår samtid och framtid, säger Anders Lundin, programledare på podden ”Folkets Historia”.

Lennart Jähkel ger röst åt karaktärerna, tillsammans med Malin Vispe, Marit Baer, Silas Baer, Michael Grahn, Petra Ekblom, Ohnyute Charles, Ivan Mathias Petersson och Vilgot Paulsen.

Berättelser från norra Sverige behöver höras

Nils Harnesk, avdelningschef och arkeolog på Norrbottens museum, menar att efter SVT:s produktion ”Historien om Sverige” såg de ett stort behov av att nå ut nationellt med norra Sveriges historia.

– När vi fick frågan om samarbete med podden ”Folkets historia” kom det verkligen i rätt tid. Vi är glada över att tillsammans kunna förmedla spännande och viktiga berättelser från vår historia – berättelser som också hör hemma i historien om Sverige, säger Nils Harnesk.

I avsnittet från Norrbottens museum berättar arkeologen Carina Bennerhag om tidig järnframställning i norra Sverige.

En vardag i samklang med naturen

I avsnittet från Ájtte hör vi Anders Lundin samtala med Elina Kuhmunen från Ájtte om hur vardagen kunde te sig i en tid när kunskap om naturens villkor var en förutsättning för att överleva.

– Det är viktigt för oss att lyfta fram berättelserna som format vår identitet, tradition och koppling till naturen. Att lyfta norra Sveriges historia är att ge röst åt vår kultur som varit i det närmaste osynlig i den bredare berättelsen om Sverige, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef vid Ájtte.

Flykten från Nasafjäll

Silvermuseet bidrar med en historia om umesamen Sjuls flykt från silvergruvan i Nasafjäll. Vi får fördjupad kunskap om samernas liv under stormaktstiden. Malin Brännström, forskare och chef för Silvermuseet säger:

– Genom att förstå vår historia får vi en bättre bild av samtiden och kan fatta bättre beslut inför framtiden. Satsningen på podden gör att fler kan få lära sig mer om allt som hänt här och som påverkar oss än idag.

Stöd från Sparbanken Nord

Projektet möjliggörs av Sparbanken Nord, genom ett samarbete med Silvermuséet, Ájtte svensk fjäll- och samemuseum samt Norrbottens museum.

– Norrbottens historia är en levande berättelse om styrka, uthållighet och innovation som har haft stor betydelse både för oss som bor här och för hela landet. Vi vill bidra till att öka och sprida kunskapen om den unika kultur och de traditioner som format vår region, säger Erika Mattsson chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord.

– Kombinationen med intressanta berättelser i poddformat och den expertis som museerna i länet bidrar med tror vi blir ett lyckat koncept som vi ser fram emot, avslutar Erika Mattsson.

Lyssna där poddar finns

Avsnitten om Norrbotten och Västerbotten släpps på samtliga poddplattformar och produceras av produktionsbolaget Hildurs.

  • 12 februari, Ájtte: Att reda sig
  • 26 februari, Norrbottens museum: Norrbottens järn
  • 16 april, Silvermuseet: Flykten från Nasafjäll

Uppdaterad: