Etnolog

Om museet / Lediga jobb / Etnolog

 

Etnolog 

Norrbottens länsmuseum bedriver en bred verksamhet där vi samlar in, bevarar och tillgängliggör regionens mångfacetterade kulturhistoria. Vi arbetar med publik verksamhet, kunskapsuppbyggnad och samlingsförvaltning.

Norrbottens museum har ett 40-tal anställda och finns i Luleå, verksamhet bedrivs i hela länet. Länsmuseet är en del av Region Norrbotten och tillhör avdelningen för Regional utveckling och kultur. Vi arbetar med både långsiktiga och tillfälliga utställningar om Norrbottnisk dåtid och nutid, men också utställningar på olika teman med såväl norrbottniskt fokus som globala utblickar. Vissa utställningar visas i länet. Som utställningsproducent får du utveckla länsmuseets utställningsverksamhet idag och för framtiden. Uppdraget handlar om att väcka intresse för, och förmedla kunskap om, länet och dessa historia samt locka till angelägna och aktuella samtal.

Med utställningarna vill vi engagera, intressera och inspirera genom både upplevelse och kunskapsförmedling. Ett viktigt avstamp tas i museets verksamheter – insamling, kunskapsuppbyggnad arkiv och samlingar. Digital utveckling och att nå nya besöksgrupper är viktigt för oss. Du kommer att arbeta med att tillgängliggöra kulturarvet i vårt mångkulturella län tillsammans med kollegor som brinner för historia och kulturarv.

Vi söker

Vi söker dig som har akademisk examen, gärna magisterexamen/masterexamen inom etnologi, kulturarvsstudier eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig. Du har erfarenhet av arbete som etnolog på museum eller motsvarande. Erfarenhet av arbete med mångfaldsfrågor är meriterande. Vi ser gärna att du har dokumenterad projektledarerfarenhet.

Som person är du självgående samt har engagemang och förmåga att arbeta strategiskt mot uppsatta mål. Du är utåtriktad, skapar kontakter och underhåller relationer. Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Du ser din del i helheten på arbetsplatsen och i museets arbete i regionen samt arbetar konstruktivt för förbättringar. Tjänsten förutsätter både en förmåga att planera och genomföra projekt, leda kollegor i projekt, kreativitet och en hög grad av självständighet.

Meriterande om du kan kommunicera på något av de nationella minoritetsspråken i länet. Arbetet kräver god datorvana. B-körkort är ett krav.

Det här får du arbeta med

Din tjänst innebär att du arbetar med alla museets avdelningar och verksamhetsområden såsom arkeologi, byggnadsvård, samlingar och publik verksamhet. Du ansvarar för och driver Norrbottens museums arbete med samtidsdokumentation. Arbetet sker museiövergripande utifrån museets fastställda dokumentations- och insamlingspolicy samt vidhängande arbetsrutin. I din roll leder du museets dokumentationsgrupp som till sin sammansättning är museiövergripande. Gruppen planerar och genomför årligen två dokumentationsprojekt enligt ett fastställt årshjul och planering. Du medverkar aktivt i arbetet med insamlingsstrategier för Norrbottens immateriella och materiella kulturarv kopplade till museets kulturmiljöarbete, arkiv och samlingar. Du medverkar i olika grad i Norrbottens museums utställningsproduktioner, exempelvis genom underlagsarbeten och utformning av tillhörande insamlingsarbete eller i vissa fall som producent.

Du arbetar med kvalificerad kunskapsuppbyggnad och kunskapskommunikation, exempelvis via sociala medier och föreläsningar. Vi ser gärna att du initierar och tar ansvar för projektansökningar, deltar aktivt i museiövergripande arbetsgrupper och samverkar brett med civilsamhället liksom andra aktörer i länet. Du förväntas delta i etnologiska nätverk där du tar initiativ till samverkansprojekt, leder och kommunicerar samarbeten i växelverkan med museets behov och planerade satsningar. Tjänsten innebär resor i länet och ibland flera dagars vistelse utanför arbetsorten under arbetsveckan.

Det här erbjuder vi dig

Information om tjänsten

  • Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  • En tillsvidareanställning, heltid
  • Arbetstiden är förlagd vardagar och dagtid i huvudsak, men kvälls- och helgtjänstföring förekommer.
  • Region Norrbotten tillämpar individuell lönesättning enligt kollektivavtal.

Välkommen med din ansökan

Kontakt

Kontaktperson

Nils Harnesk, 0920-24 35 14, nils.harnesk@norrbotten.se

Facklig kontaktperson

Johan Sandström, DIK, 0920-28 40 09, johan.sandstrom@norrbotten.se

Sista ansökningsdag

2 oktober 2022.

Tillträdesdatum

Tillträde enligt överenskommelse.

 

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet men vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljning av ytterligare annonser.