På Nationaldagen 6 juni hyllas norrländska kulturskapare och tidigare stipendiater från Rosenströmska stiftelsen i en digital kulturfest från Norrbottens museum.

Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd – Rosenströmska stiftelsen firar 10-årsjubileum. Norrbottens museum har fått äran att hylla stiftelsens stipendiater via en kulturfest. I rådande omständigheter blir det en digital fest med konstnärer, musiker, poeter och dansare. 

Nationaldagen firas med ett högtidstal för kulturskapare.
Pris till årets stipendiater delas ut. 

Se Rosenströms digitala kulturfest här

Program live på Facebook, 6 juni

13.00 Välkomsttal av länsmuseichef Margaretha Lindh, Norrbottens museum
13.05 Kort musikinslag
13.10 Nationaldagstal av skådespelare Maja Runeberg, Norrbottens teatern och Luleå Stassteater
13.20 Kort musikinslag
13.25 Prisutdelning till årets stipendiater, prisutdelare Marianne Söderberg
13.35 Kort musikinslag
13.40 Vernissageintroduktion: Kiruna Ortdrivaren av konstnär Liselotte Wajstedt, under ledning avdelningschefen Sara Json Lindmark, Norrbottens museum

 

Framföranden av nedanstående artister kommer 13/6 via länk här på hemsidan!

Artister 1920X1200 Ny

Artister

Carina Henriksson – GlesbygdsDivan

Carina Henriksson Web

Gräns- och genrelös sångerska från Tystnaden, Lainio. Dubbel minoritet, med en fot i den Tornedalska kulturen och den andra i den samiska traditionen. Tidigare verksam som teaterchef för Tornedalsteatern under fem år, kulturambassadör i Japan och grundare av Opera Vildmark (med årlig operafestival och inspelning av trekulturell opera), Waltons Björnen för SVT drama/Veckans föreställning på Icehotel.

Utnämnd till Årets Nordist 2017. Priser/utmärkelser bland annat Rubus Arcticus, Hagegården, Konstnärsnämnden, Rosenströmska, Andrew Sandrew, LKAB:s Kulturpris, Olof Högbergplaketten för framstående kulturinsats med mera.

Idag allkulturverksam som sångerska, musiker, skådespelare, regissör, skribent och tonsättare. Finalist i Poetry Slam SM 2019 och aktuell CD ”Rajaton-Gränslöst” med sånger stöpta i Tornedalsdräkt. ”Veckans färsking” i Sveriges Radio P4 med egna låten ”Omslag mot Livet” v.50. Turnerar med Rajaton-Gränslöst, pocketensemblen AIKA samt som sitt alter ego GlesbygdsDivan. REVoice-terapeut samt SM-mästare i renkappkörning. 

Carina Henriksson är också konstnärlig producent för dagen.

 

David Väyrynen 

David Vaeyrynen Web 
Foto: Daniel Olausson

David Väyrynen är född 1983 i Hakkas/Gällivare. Han är deltidspoet, diversearbetare och fritidspolitiker. Debuterade 2017 med samlingen Marken. Skriver dikt med utgångspunkt i Norrbotten, med hopp om det specifikt lokala i någon mån alltid är allmänmänskligt. 

På Rosenströms Kulturfest läser han nya några texter.

 

Frida Selander 

Frida Selander Web
Foto: Per-Erik Adamsson

Hon är som ingen annan, med en röst lika förförisk som uppriktig. Frida Selander är låtskrivaren och artisten som inte lämnar någon oberörd. Med sina poetiska texter och fina melodier kliver hon rakt in i våra hjärtan. Hon har jämförts med storheter som Nina Simone, Patti Smith och Jeff Buckley, men är med sitt obestridliga och starka uttryck allra mest sig själv. I över 15 år har hon gett ut musik och har 10 album i ryggen. Nu senast kritikerrosade När du går på känsla är du alltid i tid, som också blev en bejublad föreställning där Selander tog ut sin filosofiska och berättande sida.

På Rosenströms Kulturfest berättar hon – ensam med sin gitarr, med rösten och texterna i fokus – historier om förgänglighet. Om att vara vän med nuet, om det ömtåligaste i människor och om att öppna sitt hjärta. Att det vi är med om just nu kanske är precis vad vi behöver vara med om. Med en oändlig närvaro, speldosa, munspel och Sveriges minsta piano bjuder hon på sånger utifrån tiden vi är i nu.

 

Lina Högström

Lina Hoegstroem Web
Foto: Selma Grönlund

Skator, hemmahörande i Umeå, är Lina Högströms soloprojekt. Efter några års tystnad släpptes singeln Din tur i slutet av maj. Albumet År kommer i augusti. Skator uppskattas för sitt uppriktiga uttryck och drabbande poesi.

 

Liselotte Wajstedt

Wajstedt Liselotte Web
Foto: Lisa Kejonen

Liselotte Wajstedt är konstnär och filmmakare verksam i Stockholm, född i Kiruna med sina samiska rötter i Nedre Soppero, Sverige. Hon arbetar i en bredd av tekniker och medier och har flertalet filmer bakom sig där hon rör sig mellan konstfilm och det dokumentära. Hon undersöker och återkommer ofta till frågor om (samisk) identitet i sina verk.

På Norrbottens museum visas Liselotte Wajstedts utställning Kiruna Ortdrivaren 7 juni-30 augusti.
Mer om utställningen hittar du här.

 

Marie Wårell
(Utgår pga sjukdom)

Marie Waarell Web

Marie Wårell är grundare och verksamhetsledare för luleåbaserade Dansinitiativet – ett danskompani och Norrbottens första fria scen för dans och cirkus. I verksamheten jobbar hon även som dansare och koreograf med ett konstnärskap grundat i fysikalitet och tydliga koncept.

Under Rosenströms Kulturfest presenterar Marie ett solo som bygger på ett möte mellan koreografier och koncept från hennes verk de senaste åren, i kombination med dagens ensamhet och isolering.

 

Mattias Alkberg

Mattias Alkberg Web
Foto: Magnus Stenberg

Mattias Alkberg, född i Boden och bosatt i Luleå. Låtskrivare, artist och författare.

Varje år ger Alkberg ut minst ett nytt album eller bok, och han är nästan alltid aktuell för turné. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling Separerade ägg. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum, sin lyrik och som frontman i punkbandet Södra Sverige. Sammanlagt har han gett ut 8 böcker, 28 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet

Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademien 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium, VK:s kulturpris och Stig Sjödin-priset.

 

Regina Veräjä

Regina Veraejae Web

Regina Veräjä är journalist och kulturarbetare med rötterna i det svenskfinska gränslandet Tornedalen, utgångspunkten och drivbänken i hennes skapande.

Regina debuterade skönlitterärt 2018 med den illustrerade vuxennovellsamlingen Här händer ingenting. Under de gångna 20 åren har hon också bland annat skrivit ett antal dramamanus för radio, teve och teaterscenen och producerat/samproducerat tre dokumentärfilmer. Arbetar för närvarande som reporter och programledare på Sveriges radios meänkieliredaktion.

 

Sara Ajnnak

Sara Ajnnak Gargnas Web
Foto: Carl-Johan Utsi

Sara Ajnnak är en rutinerad samisk artist med tre fullängdsalbum i bagaget. Senhösten 2018 släppte hon albumet Gulldalit can you hear me som är Grammisnomierat för Bästa Album i kategorin folkmusik!

Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr, i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och elektroniska element blandat med uråldriga jojktoner, som trollbinder lyssnaren på ett sätt som vi tidigare aldrig hört. Våren 2018 tävlade Sara Ajnnak i P4 Västerbottens deltävling i Sveriges största musiktävling P4 Nästa, och tog sig till final.

Hösten 2018 släppte Sara Ajnnak singeln Wake up sleepwaker som är ett samarbete mellan jojkens drottning Mari Boine och den yngre artisten Sara Ajnnak. Sara Ajnnak är definitivt en spännande artist som banar nya vägar för den samiska musiken och utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt. Konserter beskrivs som en resa i tid och rum där Sara Ajnnak med sin scennärvaro griper tag i lyssnaren och med sin röst förmedlar känslor som når djupt ända in i själen.

 

Filminspelningen av artisternas framföranden görs av Studio Acusticum.