Gråzon

Datum: -
Plats: Norrbottens museum, Luleå centrum
Ett textilt konstverk av Britt-Lis Lindqvist.
Textilt konstverk av Britt-Lis Lindqvist.

inget sär-skilt händer allt är möjligt

Britt-Lis Lindqvist är bosatt i byn Hjoggböleliden utanför Skellefteå. Efter nästan 20 år som bibliotekarie utbildade hon sig till textilkonstnär på HDK i Göteborg och på Konsthögskolan i Reykjavik.

Lindqvists konstnärliga arbete utgår från vardagserfarenheter och existentiella funderingar. Hon intresserar sig för det sköra, osammanhängande, det lågmälda och svårigheterna i att vara människa i en förvirrande värld.

Något som ofta förekommer i Lindqvists konst är temat gränser och gränslöshet; att gränser överhuvudtaget finns och det omöjliga i att en gång för alla befästa dem.

Lindqvist kallar sina verk för tankefigurer. Hon sätter samman form och färg i ett försök att konkretisera de underliggande strukturer som är gemensamma för tillsynes helt skilda företeelser. Hennes enskilda konstverk bildar tillsammans ett större sammanhållet verk.

Denna utställning har titeln Gråzon. Ett, vid första anblicken, till synes tråkigt ord som Lindqvist försökte ersätta med ett annat. Ordet gråzon insisterade dock och trängde sig på. För Lindqvist framstod först begreppet bara som grått, obestämt avslaget och utan spänning men allteftersom fylldes ordet med för henne relevant innehåll. Hon hittade texter som berörde tillståndet gråzon och såg det intressanta i att befinna sig i mellanrummet av tydligt definierade områden. Hon menar att där – i gråzonen – finns alla möjligheter kvar; paradoxerna, motsättningarna och anomalierna. Där finns det skapande, det levande och det oberäkneliga.

Britt-Lis Lindqvist har länge arbetat främst i broderitekniken petit point. Stygnet i sig har inget eget uttryck – det är anonymt som en pixel och kräver omsorg och precision. Inför denna utställning har hon alltmer övergått till att göra kypfärgade linnetyger. Kypfärgning på linne ger vackra nyanser och möjlighet till många överfärgningar.

Britt-Lis Lindqvist är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, linjen för textil konst, i Göteborg och på Konsthögskolan i Reykjavik. Hon är representerad i Region Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten, Umeå och Skellefteå kommun. 2021 fick hon Konstnärsnämndens Arbetsstipendium, 2020 och 2021 Konstnärsnämndens krisstipendium och produktionsstöd från Skellefteå Kommun. 2019 tillsammans med Fimbria The Barents Scholarship for Cultural Cooperation.

Datum:

-

Plats:

Uppdaterad:

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.