Snöhvit, Punakorva, Fjellblom

Datum: -
Plats: Norrbottens museum, Luleå centrum
Tre illustrerade kohuvuden som tittar ut ur en cirkel. Bakgrunden är en illustrerad himmel med några moln.
Tre kor som tittar ut ur en cirkel.

En utställning som undersöker fjällkor och den unika kultur de är del av – igår, idag och imorgon. Huvudkaraktärer är de tre nordliga fjällboskapsraserna svensk fjällras, nordfinsk boskap och norsk sidet trönderfe.

Utställningen undersöker människans och boskapens långa gemensamma färd i norr – genom historiska vändpunkter, nuläget och framtidsutsikter. Ett exempel är evakueringen av nordfinsk boskap till Sverige undan Lapplandskriget, och att det hade stor betydelse för rasens överlevnad.

Ur Norrbottens museums samlingar visas ett skenben och underkäke från kor som tidigare hittats i samband med arkeologiska undersökningar vid kvarteret Apotekaren i Gammelstad. Benen har daterats till slutet av 1400-talet till mitten av 1900-talet. Från Hushållningssällskapet har två stamböcker över Norrbottens läns fjällboskap lånats in. 

För barn finns ett utrymme där man kan att pyssla och teckna. Den som vill kan spela ett mobilspel om nordiska fjällboskap, som går ut på att få sina djur att överleva genom historien in i framtiden.

Utställningen är producerad av projektet 3MC, som leds av NordGen och Tornedalens museum.

Datum:

-

Plats:

Uppdaterad:

Fler bilder

'Fjällkor som står i skuggan under ett träd i en stenig hage och tittar mot kameran. Det är sommar.'

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.