Bothniasalong 2024

Konstsalong
Datum: -
Bothniasalong 2024.
Bothniasalong 2024.

Sveriges största konstsalong

Sommaren 2024 kan du besöka Sveriges största konstsalong! På fem platser i Norrbotten och Västerbotten visas 179 jurybedömda konstnärer och deras verk. Det handlar om både nya och etablerade konstnärer, som sida vid sida ger utsagor om vår tid genom sin konst. 

Alla med konstnärliga ambitioner med koppling till Norrbotten och Västerbotten har haft möjlighet att ansöka till konstsalongen. En jury för varje region har valt ut konstnärer och verken som medverkar, och fördelat antagna bidrag mellan vardera läns utställningsplatser. 

I Norrbotten ansökte 390 konstnärer. 13 antogs till Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk, 24 till Gällivare Kulturmuseum och 62 till Konsthallen i Luleå. I Västerbotten ansökte 377 konstnärer. 59 antogs till Västerbottens museum och 21 till Skellefteå konsthall.

Bothniasalongen är ett samarbete mellan två regioner och sju institutioner. 2024 äger den rum för andra gången. Årets konstsalong är större än den som genomfördes 2018, där fyra institutioner deltog.

Bothniasalongen 2024:

  • Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum: 29 juni–24 augusti (vernissage 29 juni kl 13.00)
  • Gällivare Kulturmuseum: 15 juni–24 augusti
  • Konsthallen i Luleå: 13 juni–14 augusti
  • Skellefteå Konsthall c/o Nordanå utställningsrum: 2 juni–1 september 
  • Västerbottens museum i Umeå: 6 juni–22 september

Jury

Norrbottens jury har bestått av konstnär Olle Schmidt, konstintendent och curator Helena Scragg vid Norrköpings konstmuseum samt Borås Konstmuseums tidigare chef Pontus Hammarén – numera gallerist och curator gjort urvalet. I Västerbotten har juryn bestått av konstnär Lovisa Ringborg, projektledare och biträdande chef på Färgfabriken Karin Englund samt processledare på Färgfabriken Daniel Urey.

Vad är en konstsalong?

Konstsalonger är, och har under lång tid varit, en neutral plattform för det svenska konstlivet. Salongen som konstföreteelse har en demokratisk och betydelsefull funktion där alla, etablerade såväl som icke etablerade, ges möjlighet att delta i den offentliga dialog som konstlivet bidrar till.

Datum:

-

Uppdaterad:

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.