Lapptäcken i dockformat

Utställning
Datum: -
Plats: Älvsbyns kommunbibliotek, Älvsby centrum
Dockan Nils Holgersson i en docksäng med ett lapptäcke i dockformat. I bakgrunden två äldre dockvagnar med lapptäcken.
Nils Holgersson i en säng med lapptäcke i dockformat. Foto: Rúnar Gudmundsson, Norrbottens museum.

Doris Öbergs samling

Doris Öberg föddes 1935 i Hortlax, Piteå. Intresset för handarbete var det centrala i hennes liv och hon hade alltid något för händerna på kvällarna i TV-soffan. Det kunde vara ett broderi, en strumpstickning eller någon sömnad. De sista 30 åren var det dock lappteknik som låg i fokus. Doris höll otaliga studiecirklar och hon var med och startade föreningen QuiltQuinnen i Älvsbyn.

1999 gjorde Doris en inventering av gamla lapptäcken i Älvsbyn. Hon hittade ett 30-tal täcken som sedan ställdes ut. Många av täckena var gjorda av tygrester som hade gått från att vara fintäcke, för att sedan sluta som biltäcke i något uthus. Återbruk och hållbarhet i all enkelhet.

Doris var alltid nyfiken på att lära sig nytt. Hon började sy lapptäcken i olika tekniker till docksängar och dockvagnar. Familj och vänner började leta docksängar, dockvaggor, sparklådor, dockvagnar bland annat på olika loppisar. Doris sydde även bäddutrustning till dessa. Hon sydde madrass, kudde, över- och underlakan med spetsar och band. Om Doris hade en idé till en speciell säng så byggde hennes man Folke den.

Samlingen är intressant ur olika synvinklar. Den innehåller olika sömnadstekniker, tyger och bildspråk. Det är också en resa i tiden från äldre sängar till nyare former och material. I denna utställning visas ett urval ur Doris stora samling. Samtliga täcken har donerats till Norrbottens museum.

Doris gick ur tiden 2020.

Datum:

-

Plats:

Uppdaterad:

Lärarhandledning

I utställningen "Lapptäcken i dockformat" finns möjlighet för dig som pedagog att erbjuda barnverksamhet i form av sagostunder. I handledningen får du exempel på hur du kan genomföra en spännande sagostund tillsammans med barngruppen. 

Prinsessan på ärten: barbiedocka som ligger i en docksäng, på många madrasser i dockformat.

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr