Museibyggnaden i Hermelinsparken

Datum: -
Plats: Norrbottens museum, Luleå centrum
Svartvitt foto över Norrbottens museums byggnad i Hermelinsparken i Luleå 1936.
Norrbottens museums byggnad i Hermelinsparken i Luleå, 1936.

Den 1 februari stänger museibyggnaden i Luleå centrum för en omfattande fönsterrenovering. Fram tills dess finns möjlighet att se en ny utställning som handlar om byggnadens historia, samt bilder från ett antal äldre utställningar.

Museibyggnaden står inför en fönsterrenovering, då nästan alla fönster i byggnaden är original från 1936. De kommer att skrapas, kittas med linoljekitt och sedan målas med linoljefärg. Kulören blir enligt den äldre färgsättningen med ljusare grå karm och mörkgråa fönsterbågar. De inre glasen kommer att bytas ut till energiglas för energieffektivisering. För att behålla kulturvärdena i fönstren kommer de gamla valsade ytterglasen behållas.

Byggnaden ritades av länsarkitekt Eberhard Lovén (1891-1985) i en stil som är inspirerad av både funktionalism och 1920-talets klassicism. Fasaden är enkel med få utsmyckande detaljer och byggnaden är symmetrisk med en portalliknande entré.

Fasaden består av rödbrunt tegel, vilket var ganska ovanligt vid den här tiden och delen av landet. Det var betydligt vanligare att nya byggnader fick putsade fasader.

Taket är brutet med ett fall åt fyra sidor och har en halvvåning mellan, en så kallad ”mezzaninvåning”. Tak av den här typen kallas säteritak och utseendet för tankarna till äldre herrgårdar.

1936 invigdes museibyggnaden i Hermelinsparken av den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf. 

Datum:

-

Plats:

Uppdaterad:

Fler bilder

'Norrbottens museum i Hermelinsparken i Luleå. Framför byggnaden finns en damm, träd och blommor. Det är sommar.'

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr