Under ytan

Utställning
Datum: -
Plats: LaponiaPorten, Porjus
Snavvavare.
Snavvavare. Foto: Katarina Pirak Sikku.

En utställning som förenar konst och vetenskaplig forskning

Konst och vetenskap möts i två utställningar som belyser de dolda historierna bakom uppdämda vatten. "Snávva var en gång" består av akvareller och film av Katarina Pirak Sikku. Forskningsprojektet "Norrlands vattenanknutna kulturmiljöer" presenteras av Norrbottens museum.

Snávva var en gång

Katarina Pirak Sikku, akvarell och video

Samtidigt som Katarina Pirak Sikku växte upp i Jåhkåmåhkke byggdes delar av Julevädno (Luleälven) ut. För Katarina finns en komplexitet i de olika historierna som älven bär med sig.

I akvarellerna som visas i denna utställning spårar Katarina de områden som förvandlats till oigenkännlighet av vattenkraftens påverkan. I videoverket skildras minnen och tankar kring gården Snávva; en gård som helt försvunnit under vatten.

Katarina Pirak Sikku är född 1965 och bor och verkar i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk), på svenska sidan av Sápmi. I sitt konstnärskap hämtar Katarina ofta innehåll från det hon hittar i arkiv. Till exempel har hon uppmärksammats för sitt mångåriga arbete i det rasbiologiska arkivet i det konstnärliga forskningsprojektet "Att ge mig mitt perspektiv – Rasbiologernas spår i det samiska folkhemmet". År 2023 gav hon ut boken Árbbehárpo (Arvstrådar), som är ett resultat från denna forskning. År 2024 påbörjade hon ett nytt konstnärligt forskningsprojekt som heter "Bortom tankehimlens mentala sorgerand – studier av mental egenmakt".

Verken visades första gången 2022 på Uppsala konstmuseum i utställningen "All That Is Solid Melts into Water curerad" av Rado Ištok i samarbete med Mariam Elnozah.

Forskningsprojekt NVK - Norrlands vattenanknutna kulturmiljöer

Norrbottens museum

Här presenteras resultat från forskningsprojektet ”Klimatförändringar, regleringar och Norrlands vattenanknutna kulturmiljöer”. Projektets syfte är att bygga en fördjupad förståelse av vattenkraftsutbyggnadens och klimatförändringarnas konsekvenser för kulturlandskap i norra Sveriges älvdalar och för de människor som bor och verkar där. Projektet ska även utveckla metoder för inventering, övervakning, analys och hantering av sådan påverkan.

Projektet undersöker förändringar av älvdalarnas kulturlandskap som ägt rum från 1950-talet och fram till idag, med fokus på Luleälven, Umeälven, Ångermanälven och Ljungan samt biflöden till dessa. I projektet ingå historiker, arkeologer och geografer från Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Riksantikvarieämbetet, Norrbottens museum, Västerbottens museum samt Länsstyrelsen i Västernorrland.

Forskningen bedrivs tvärvetenskapligt med arkivforskning, muntlig historia och fältinventering. Dokumentation av kulturlandskap görs med hjälp av återfotografering, drönarbaserad fotogrammetri och arkeologisk utgrävning, för att utröna hur fornlämningar, odlingslandskap, skogsbruk, fiske och bebyggelse har påverkats av vattenkraften och klimatförändringarna.

Projektet finansieras av Riksantikvarieämbetets medel för forskning och utveckling. Det inleddes år 2022 och planeras fortgå till och med 2025.

Utställningen arrangeras av Kulturporten i Porjus och Norrbottens museum, och finansieras av Kulturrådet, KUPP och Sparbanken Nord.

Datum:

-

Plats:

Uppdaterad:

Öppettider LaponiaPorten:

1-7 juli: Alla dagar 11.00-16.00 / 8 juli-11 augusti: Onsdag-söndag 11.00-16.00.

Du kanske också gillar?

Ralph Erskine i norr

Plats: Slöjd och formcenter, Shopping galleria
Ralph Erskine i norr