Övertorneå och Hietaniemi kyrkor

Övertorneå och Hietaniemi kyrkor, vid gränsen till Finland, uppfördes av en österbottnisk byggmästare, plundrades av kosacker respektive ryssar och har en orgel från tidigt 1600-tal.

De båda kyrkorna i Övertorneå och Hietaniemi (Hedenäset) är i många avseenden mycket lika varandra vad gäller utseende och historia. De ritades och uppfördes av Hans Biskop. Övertorneå kyrka uppfördes 1735-37 och Hietaniemi kyrka 1746. När de uppfördes tillhörde Finland Sverige och församlingarna fanns på båda sidor om Torne älv. År 1809 övertogs Finland av Ryssland och gränsen drogs i Torne älv. Båda kyrkorna hamnade då på den svenska sidan.

Kyrkornas avskalade yttre, med rödfärgade timmerfasader och spirkrönta branta tak täckta av takspån, kontrasterar mot dess praktfulla inre. Inne i kyrkan finns fantastiska träsnideriarbeten i barock, mustigt färgsatta och delvis försilvrade och förgyllda. Predikstolar, korskrank och pyramider är utförda av Hans Biskop. De båda kyrkorna har dessutom olika delar av samma orgel – ryggpositivet finns i Hietaniemi och huvudverket och öververket i Övertorneå.

Orgel från 1600-talet

Orgeln byggdes 1608 av Paul Müller från Spandeu. Träsniderierna utfördes av bildhuggarna Mårten Redtmer och Marcus Hebel, som också utfört träsniderierna på regelskeppet Vasa respektive palatset Makalös i Stockholm. Orgeln köptes in omkring 1780 och är en riktig raritet. Den räknas både arkitektoniskt och ljudmässigt som en av de värdefullaste inom stiftet, och vittnar liksom den rika 1700-talsinredningen om kyrkans betydelse och rikedom under 1700-talet.

Ett våldsamt förflutet

I Övertorneå kyrka finns även medeltida skulpturer från en äldre kyrka som spolades bort våren 1615 vid en kraftig islossning. Flera av skulpturerna som förärats av ärkebiskopen Jacob Ulfsson, kunde bärgas – däribland en skrinmadonna från 1400-talet. En ny kyrka byggdes och togs i bruk två senare.

Den nya kyrkan plundrades av kosacker, och kyrkoherden fick sätta livet till när han försökte rädda kyrksilvret. Han misshandlades till döds med sin egen käpp, som nu förvaras i sakristian. Den nya kyrkan antingen revs och ersattes av dagens kyrka, eller byggdes om till dagens kyrka.

Hietaniemi kyrka rövades på en av kyrkklockorna av ryssarna 1720. Den återlämnades 1885 som gåva av storfurst Konstantin Nikolajevitj.

Vardera kyrkogårdar har klockstaplar av så kallad Bottnisk typ. Klockstaplarna är stiglucka och klocktorn i ett, och något av ett signum för de äldre kyrkorna kring Bottenviken. De välvda inramningarna över stapelns portar har ett figurativt änglamåleri och bibelspråk på finska. Även dessa byggdes av Hans Biskop.

Tre epoker

I båda kyrkorna möts man idag främst av tre epoker: 1700-talet speglas i rumsform och bildvärld, sekelskiftet 1800/1900 avtecknar sig i fönsterformer, bänkinredning och koruppställning. 1970-talet speglar hur de båda tidigare epokerna tolkas vid denna tid bland annat i väggarnas panelning, i återställandet av tidigare epoker, färgsättningen samt enstaka egna tillägg.

Kyrkorna är skyddade enligt kulturminneslagen.


Källor

  • "Länsstyrelsen Norrbottens karaktäriseringar av kyrkomiljöer i länet"
  • Åman, Anders & Järnfeldt-Carlsson, Marta (red.) (1992). "Övre Norrlands kyrkor". Uppsala: Swedish Science Press s. 217 och 236
  • Söderholm, Stina & Söderholm, Lawe (2000). "Kyrkor på Nordkalotten". D. 1, Norrbotten. Vidsel: Söderholm Marketing
  • Nordenskjöld, Olof (red.) (1934). "Sveriges kyrkobyggnader: i ord och bild jämte series pastorum". Härnösands och Luleå stift.

Besöksmål

Båda kyrkorna ligger lättillgängligt i Övertorneå respektive Hedenäset samhällen. För kyrkornas öppettider, kontakta Övertorneå församling.

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Övertorneå >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >